Magyar fejlesztésű géppel versenyez Besenyei Kanadában

2010.06.02. 11:39

Besenyei Péter műrepülő pilóta a kanadai Windsorban megrendezendő Red Bull Air Race-en már a kifejezetten pályaversenyre épített, teljes egészében magyar fejlesztésű és építésű Corvus Racer 540 típusjelű géppel indulhat. A gépet két év alatt kifejlesztő Corvus Aircraft szerdai közleménye szerint a prototípust 2009 márciusában mutatták be, és még azon a nyáron megkezdődtek a tesztrepülések, amelyek igen ígéretesek voltak. Ezek után további módosításokat hajtottak végre a súly csökkentése és a szilárdság növelése céljából. A repülőt végül Kanadába szállították, ahol megkezdődött a versenyre való felkészítése.

„Technikai sport lévén a motorok teljesítménye meghatározó, így a nyugati csapatok a motorokat kezdték tuningolni. Több okból kifolyólag erre nekünk nem volt igazán lehetőségünk, és évről évre egyre jobban lemaradtunk. Ekkor jött az ötlet, ha a motorhoz nem tudunk hozzányúlni, ám van egy kiváló mérnökgárdával rendelkező repülőgépgyár Magyarországon, akkor miért ne próbálnánk meg tervezni egy olyan gépet, amely kifejezetten pályaversenyre való” - idézi a közlemény Besenyei Péter pilótát.

A ballószögi fejlesztőcég közlése szerint a Corvus Racer 540 a Red Bull Air Race-en szereplő két amerikai gép hegemóniáját töri meg megjelenésével. A 6,57 méter hosszú, 545 kilogrammos gép 380 lóerős, végsebessége 450 kilométer óránként. A népszerű repülőshow a windsori verseny után New Yorkba látogat, majd visszatér Európába.