Európa-bajnok a női öttusaváltó

2010.07.19. 18:56
Gyenesei Leila, Tóth Adrienn és Kovács Sarolta jó vívással, hibátlan úszással, kiváló lövéssel, jó futással győzött Debrecenben.

Aranyérmet nyert a Gyenesei Leila, Tóth Adrienn, Kovács Sarolta összeállítású csapat a debreceni öttusa Európa-bajnokság női váltóversenyében.

A magyarok a vívás nagy részében eredményesen szerepeltek, de a lengyelektől elszenvedett 7-2-es vereséggel a végére kiszorultak az első három közül, az úszásban - 3x100 méteren - nagy különbségű győzelmükkel két szám után az élre álltak.

A lovaglásba is becsúszott egy-két hiba, így a 3x2000 méteres, lövészetekkel megszakított futásnak a csehek mögött másodikként vágtak neki. Az első lövészet után már megint az élen voltak, mögöttük többször változott a helyzet, ők jó sorozatokkal magabiztosan őrizték a vezetést.

Előbb Kovács Sarolta dolgozta le a hátrányt, majd növelte az előnyt, aztán Gyenesei Leila futotta el az üldözőktől, végül Tóth Adrienn ismételte meg társai jó teljesítményét. A három magyar hat lövősorozatában alig akadt rontott kísérlet. A második helyen a németek, a harmadikon a lengyelek végeztek a nyolc válogatottból.

A fiatal magyar csapat ugyanebben az összeállításban 2008-ban már  világbajnok is volt váltóban, de akkor még külön rendezték a lövészetet és a futást. "A korábbi váltógyőzelmünk óta megváltoztatták az öttusát, emiatt szerintem ez értékesebb, nagyobb siker, már csak azért is, mert nem számítottunk rá. Mindannyian nagyon jól lőttünk, ezzel tudtunk győzni. Extra teljesítmény kellett az első hely kiharcolásához" - fogalmazott Gyenesei Leila.

"Egymásért küzdöttünk. Az utolsó szám előtt tisztában voltunk azzal, hogy bármekkora vezetésről vissza lehet csúszni, ráadásul nem is mi indultunk először. Nekem azért volt különösen nehéz dolgom utolsó emberként, mert tudtam, komoly előnyre lesz szükségem, hogy az utánam futókat, például Schönebornt mögöttem tartsam. A nagy teher ellenére jól sikerültek a sorozataim. Az egyéni verseny után most is jól lőttem, remélem, ez jó jel a folytatásra" - összegzett Tóth Adrienn.

"A 2008-as győzelmünk után most álltunk újra így össze. Bízom benne, hogy ezután is verhetetlenek leszünk, most már a kombinált számmal együtt is" - értékelt Kovács Sarolta. "Nagyon jól versenyeztek a lányok, a végén kiválóan lőttek, de jól is futottak. Szerintem ez a zárás lökést adhat nekik a további versenyekre, eddig ugyanis nem jött össze ilyen jól a kombinált szám - mondta Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány, majd a hazai férfi versenyzők vasárnapi eredménytelenségére utalva még hozzátette: "Hát ilyen ez az öttusa, az ember az egyik nap este még úgy érzi, hogy egy semmi, másnap pedig egy ilyen szép sikernek örülhet".

Eredmények

női váltó, Európa-bajnok:
Magyarország (Gyenesei Leila, Tóth Adrienn, Kovács Sarolta) 5366 pont (vívás: 34 győzelem/29 vereség/840 pont, úszás: 3:01.31 perc/1168 pont, lovaglás: 1074 pont, lövészet-futás: 23:49.31 perc/2284 pont)
2. Németország (Lena Schöneborn, Eva Trautmann, Annika Schleu) 5324
3. Lengyelország (Paulina Boenisz, Sylwia Czwojdzinska, Katarzyna Wojcik) 5300

Kedden, az Európa-bajnokság zárónapján a férfiváltót rendezik. A magyar csapatban Marosi Ádám, Kasza Róbert és Németh Róbert szerepel.