Így költi el milliárdjait a sportra a Mol

2010.07.22. 19:27
Talmácsi Gábor nem volt dobogós, Szávay Ágnes hullámvölgybe került, ezért az eredményorientált szponzor, a Mol szakított mindkettőjükkel. Az olajcég a horvát válogatott támogatását is megszüntette annak idején, bár a csapat kijutott a vébére. Az olimpiai mozgalmat nem támogatja, a kajakosokat igen, a miniszterelnök kedvenc csapata, a Videoton is kap pénzt.

Pénteken jelentette be a Mol, hogy nem támogatja tovább Talmácsi Gábort, mert hét futam után a versenyző nem hozta az elvárt eredményeket. Az olajipari cég márciusban még azt tudatta: az elmúlt öt évhez hasonlóan ezúttal is támogatni fogja a 2007-ben a 125 köbcentisek között világbajnoki címet szerző magyart.

talmacsi

Az Indexhez eljuttatott részletes, hivatalos indoklás így szólt: „Talmácsi Gábor esetében is mindent megtettünk azért, hogy folytatódhasson az együttműködés, de a motorversenyző menedzsmentjével nem tudtunk végül megállapodni. Az elmúlt évek eredményeinek értékelése után e szezon elején, még a szerződés tárgyalásakor, beiktattunk egy lehetséges kiszállási opciót a szerződésbe. Ezzel nem automatikusan éltünk, felajánlottuk, hogy amennyiben a dobogón látjuk Talmát, maradunk. A menedzsment ezt nem fogadta el, így nem maradt más hátra, mint a szerződés adta jogunkat érvényesíteni és kiszállni.”

A Mol filozófiája és a támogatás nagyságrendje

"A MOL csoportszintű szponzorációs büdzséje milliárdos nagyságrendű, melynek a sporttámogatások jelentős részét képezik, azon belül is Talmácsi Gábor kiemelt emberünk volt. Ismernünk kellene más vállalatok – szintén üzleti titkot képező – büdzséjét, hogy azt mondhassuk, mi támogatjuk leginkább a sportot. Nem az a célunk, hogy a legtöbbet költsük a sportra, hanem a minőség. Sportszponzorációnk révén a tehetségek felkarolása, a tudatos fejlődés, az eredményorientáltság kerüljön a sportteljesítmények középpontjába."

Ehhez társult még, hogy a legutóbbi német futamot leszámítva keveset volt képernyőn – mert a dobogóért nem volt versenyben –, és csak a Digisport adta a futamokat, nem valamelyik országos csatorna.

Az összeg üzleti titok, információink szerint 300 milliót kapott Talmácsi csapata, és ennek nagyjából tíz százalékát a versenyző.

Talmácsi szerződésbontása előtt jó három héttel jelentette be a cég, hogy beszáll a Videoton labdarúgócsapatának szponzorálásába; az összeesküvéselméleteket kedvelők már ekkor előre látták, hogy Talmácsiéknak lőttek, a korábban nekik szánbt pénz a fehérvári focistáké lesz. A Mol szerint azonban nincs összefüggés a két esemény között: „Időben és logikailag is elválnak az események” – állítja a vállalat.

talmacsi moto2 le mans

„Küldetésünknek tekintjük azon sportágak, illetve sportolók támogatását, akik képesek nemzetközi mércével mérve is sikert aratni, hazánk nevét öregbíteni a világban” – mondta a Videoton támogatásáról Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató.

A Videoton az Európa Liga selejtezőjében a szlovén Mariborral játszott csütörtökön, és 2-0-ás vereségével kiesett.

„A korábban hungarikumnak számító labdarúgás az utóbbi két évtizedben ugyan nem tartozott a sikerkategóriába, viszont most úgy tűnik, hogy a szövetségben előremutató átalakulás körvonalazódik, és a klubcsapatainknál is pozitív változás indult meg. A labdarúgás az elmúlt években megítélésünk szerint rengeteget fejlődött, a tavalyi első osztályú bajnokságban már volt igazi izgalom, és a színvonal is közelebb került az európaihoz. Ezért döntöttünk úgy, hogy felvállaljuk az eddigi legjobb nemzetközi eredményt szállító csapatot, hűnek maradva szponzorációs elveinkhez, vagyis e támogatás is teljesítményfüggő. A Videoton FC szállította évekkel ezelőtt az utolsó igazi nagy nemzetközi focisikert Magyarországnak, és reméljük, hogy ezzel a támogatással az egész magyar labdarúgásnak is segítünk” – írta az Indexnek a Mol.

A Mol nem először támogat magyar futballcsapatot, 2002-ben az Újpest volt a kedvezményezett. Még az áprilisi – baloldali győzelmet hozó – választások előtt egy hónappal az OTP és a Mol együtt jelentette be a szerződést. Összegről akkor sem lehetett tudni.

„Az Újpest az a csapat, amelynek játéka a jövőbe mutat, ezért döntöttünk a támogatása mellett” – hangzott az indoklás nyolc éve. Az Újpest sem bajnoki, sem kupagyőzelmet nem szerzett a bivalyerős hazai mezőnyben, a kapcsolat gyorsan meg is szakadt.

A Fidesz-érában fontos a futball

2002-ben Orbán Viktor miniszterelnök az Újpest meccseire járt, de köztudottan Videoton-drukker. A Mol eddig kétszer jelent meg szponzorként a hazai futballélvonalban, mindkétszer Orbán miniszterelnökségének idején.

A két magyar nagyvállalat 2004 októberében arról számolt be, hogy 550 millió forinttal támogatja a hazai futballutánpótlást. 2006 tavaszán (márciusban) már ki is szálltak, ami nagy visszhangot keltett, de lényegesen zökkenőmentesebb volt, mint amikor 2004. elején a Forma-1-be beküzdött első magyar pilótával, Baumgartner Zsolttal szakított a Mol.

Sokáig úgy látszott, hogy a Jordan pilótája lehet Baumgartner Zsolt – a brit csapattal, Mol-logókkal indult első versenyén az F1-ben –, de később csak a Minardinál maradt helye. Az olajcég ekkor vizsgálta felül a szponzori szerződést. Volt olyan hír, hogy 380 millió helyett csak hatvanmillió adott volna. Frank Tamás menedzsert okolták, mert nem adott pontos képet a Minardival folytatott tárgyalásokról: Baumgartner végül egyetlen Forma-1-es idényére nem Mol-támogatással került be.

000 PAR2004021599383

Alig hogy véget ért a sztori, a vállalat bejelentette, hogy a horvát futballt támogatja, 2004 februárjától. Ugyanekkor derült ki, hogy a Mol az év elején levelet küldött a Magyar Olimpiai Bizottságnak: nem kíván az olimpiai mozgalom aranyfokozatú támogatója lenni. A MOB igazgatója nem értette a történteket, egy keserű nyilatkozatában még azt is kiemelte, hogy a Mol 66 milliárd forintos rekordnyereséget ért el, és még ebből sem jut a magyar olimpiai mozgalomnak.

A MOB azóta sem szerezte vissza a Molt, és valószínűleg nem is fogja. „Úgy ítéltük meg annak idején, hogy a Mol új imázsának jobban megfelel a közvetlen – még egyszer aláhúzzuk: eredményorientált, és ezzel jobb teljesítményre serkentő – szponzorációs stratégia, minthogy egy olyan közös kasszába fizessünk be, ahol a pénzek felhasználására nincs se közvetlen rálátásunk, se pedig ráhatásunk” – íme a mostani Mol-álláspont. 

Gyurcsány Ferenc akkori sportminiszter sem értette a cég támogatáspolitikáját. „Az ország több felelősséget vár a Mol Rt.-től a hazai szempontból fontos sportkérdésekkel kapcsolatban. Tekintsen a cég messzebbre a saját érdekeinél, mert Magyarország is messzebbre tekint, az üzleti mellett erősek a társadalmi szempontok is” – mondta 2004-ben.

A horvát futballt már rég nem támogatják, 2006-ban megszakadt a kapcsolat, pedig válogatottjuk kijutott az azévi világbajnokságra. 2008-ban a csapat az Európa-bajnokságon a legjobb nyolc közé is bekerült, és csak kevés választotta el, hogy ne jusson a négybe. (Emlékezetes meccsen, tizenegyesekkel búcsúztak a törökök ellen.)

Szávay Ágnessel 2007 végén – negyeddöntős volt a US Openen, nyert Pekingben, döntős volt New Havenben – kötöttek megállapodást, de miután a teniszezőnő hullámvölgybe került, 2009-ben felbontották.

000 DV523095

A Magyar Kajak-kenu Szövetség élvezi a bizalmat és a szponzormilliókat immár tizenöt éve. A Mol már 1995-ben is a támogatója volt a sportágnak, amelyik ugyan akkor is sikeres volt, de nem volt abszolút egyeduralkodó a hazai sportban. Az 1996-os olimpián két aranyat hozott, négy év múlva négyet, és a legsikeresebb hazai sportág lett.

A Mol nemcsak a szövetséget támogatja – tudomásunk szerint ez körülbelül 50 milliót tesz ki –, hanem egyénileg a versenyzőket is. A sportolói szerződésekben van egy fix összeg, és van egy másik, amelyik eredményességi alapon jár. A sportágból általában három támogatott van, hozzájuk csatlakozott még Szilágyi Áron kardvívó, aki gimnazistaként lett a világbajnok csapat tagja és Veres Zoltán műrepülő.

A Mol ezen kívül minden évben 25 millió forintot oszt szét tehetséges sportolók közt, legutóbb tízen osztoztak az összegen.