Hosszú: Mentálisan még nem vagyok kész

2010.08.09. 22:43
Lehet, hogy az első nap, lehet, hogy a teher miatt, de a világbajnok Hosszú Katinka egyelőre nem lett Eb-győztes. A váltó negyedik helyét jobban sajnálta, mint a saját maga aranyát. A magyarok három érmet nyertek a margitszigeti úszó-Eb első napján.

A budapesti úszó Európa-bajnokság első napján nem született meg az első magyar aranyérem, pedig a szervezők Schmitt Pál köztársasági elnök mellett az ötszörös olimpiai bajnok Egerszegi Krisztinát is éremátadásra kérték.

Hosszú Katinka és Jakabos Zsuzsa azonban a második valamint a harmadik helyet szerezte meg, mert az angol Hannah Miley a 400 vegyes második felében ellenállhatatlanul úszott.

„Tudtam, hogy az angol riválisom mellen nagyon fog jönni, de már ennél korábban, a hátúszásnál éreztem, hogy nem tudom elérni a célomat, a világbajnokság után nem tudom megnyerni az Európa-bajnokságot ebben a számban. Egyszerűen nem volt elég erőm, nem stimmelt minden. Nem tudom, miért, lehet, éreztem a terhet is, de nagyon örültem, hogy vége van. Mármint az első napnak, mert vannak még lehetőségeim, és a 200 pillangóra és a 200 vegyesre jobban készülök.

hosszú

Ez a verseny csak azt igazolta, hogy mentálisan még nem sikerült ráhangolódnom az Eb-re. Talán kevés volt a két hét, mióta itthon vagyok, mióta hazajöttem Los Angelesből. Az első nap már csak ilyen, a többi könnyebb lesz. Négy éve kizártak, ahhoz képest most sokkal jobb vagyok” – viccelődött.

„Jó lett volna nyerni, de ez egy ilyen verseny volt. Tök gáz és furcsa, hogy arról kérdeznek lépten-nyomon, csalódott vagyok-e, pedig nyertem egy ezüstérmet. Őszintén mondom, jobban örültem volna, ha a váltóban összejön a bronz, mintha meglenne az aranyam. 17 század hiányzott, tudom, nagyon kis különbség. Majd javítunk 4x200-on” – összegzett Hosszú Katinka.

„Igazából nem lehetek elégedetlen. Az első kétszázon szinte századra azokat az eredményeket érte el, amikről beszéltünk. Aztán jött mellen egy kis megingás, az arany azzal el is ment, de így is kihozta a maximumot magából. Még nem tudom, mi okozhatta ez a visszaesést, még nem értékeltem ki a századokat. Az angol lány gyors volt, de igazából Katinka maradt el önmagától” – magyarázta Pass Ferenc, az Amerikában tanuló versenyző bajai edzője.

„Az angol lány olyan gyors volt, hogy olyan gyors már nem is lehet” – lihegte Jakabos Zsuzsa, aki nagyon örült érmének, mert a felnőtteknél ez volt az első.

A szintén bronzérmes Kis Gergő az utolsó száz métert a hetedik helyen kezdte, de 350-nél is még csak hatodik volt. Utána viszont ellenállhatatlanul tört előre, és elcsípte a harmadik helyet.

„Higgyétek el, nem láttam, hányadik vagyok. Semmit sem láttam. Az nyilvánvaló, azt éreztem, hogy jönnöm kell, mert a többiek nagyon mennek. Jöttem, és a harmadik helyre elég volt. Hátra van még a 800 gyors, ott a 400 vegyes, remélem lesz még érmem” – jelentette ki.

400 gyorson egyébként kikapott a szám német világbajnoka, Paul Biedermann. A francia Yannick Agnel legyőzte. Biedermann tavaly még a legszuperebb dresszben úszhatott, ez is közrejátszhatott a sikerében.