Óriási fölénnyel világbajnok 1000 méteren a női kajakpáros

2010.08.21. 10:00 Módosítva: 2010.08.21. 13:50
A Szabó-Csipes kajakpárosnak nem volt ellenfele 1000 méteren a poznani világbajnokságon, fölényesen nyerték aranyérmüket. Kovács Katalinnak nem sikerült a címvédés, második lett a női kajak egyesben, a dobogó második fokára állhatott fel az óriásit hajrázó Vajda Attila, és a Kammerer-Vereckei kajakpáros is. A kenupáros bronzérmet szerzett.

Magabiztos versenyzéssel aranyérmet nyert a Szabó Gabriella-Csipes Tamara kajakpáros 1000 m-en a poznani kajak-kenu világbajnokságon A kettős az elejétől kezdve irányította a versenyt, már féltávnál is egy hajó volt az előnyük, ezt a végére még növelni is tudták. Az arany mellé három ezüst-, és egy bronzérmet szereztek a magyar egységek szombaton az 1000 m-es döntőkben.

A címvédő Kovács Katalin a táv feléig magabiztosan vezetett, azonban a német Franzisca Webber tartotta vele a lépést, míg a többiek jócskán lemaradtak. A magyar lány lendülete elfogyott a végére, Weber elment mellette, és a célnál már a harmadik Sofia Paldanius is veszélyesen közel került hozzá.

Kenu egyesben a pekingi olimpiai bajnok Vajda Attila a végére tartogatta az erejét, féltávnál még csak negyedik volt. Óriási hajrával feljött a második helyre és csak hajszállal maradt le a befutónál a győztes Vagyim Menkovtól. Az üzbég így megvédte világbajnoki címét.

Ezüstérmet szerzett a Kammerer Zoltán–Vereckei Ákos kajakpáros is, akiket Kovácshoz hasonlóan csak a német egység tudott legyőzni. A jó rajt után a magyar hajó sokáig az élen haladt, azonban a Martin Hollstein–Andreas Ihle duó meghúzta a táv második felét, és végül előttük ért célba.

A Tóth Márton–Mike Róbert kenupáros második hellyel került a legjobb kilenc közé, hihetetlen erős második ötszázzal a dobogó harmadik helyére állhattak fel.

A kenu négyesben is indult magyar egység, a Dombi, Szalai, Kökény Roland, Hadvina Gergely négyes végül a hatodik helyen ért célba.  Az Eb-n csak második fehérorosz Rabcsanka és Vajcsiszkin ezúttal magabiztosan nyert a futamban.

Max Hoff megvédte dartmouth-i világbajnoki címét a férfi kajak egyesben, ezzel a női után ebben a számban is német győzelem született. A K-1 1000 méteres fináléban nem volt magyar induló, Kucsera Gábor nem jutott tovább csütörtökön.

Vasárnap az 500 m-es és 200 m-es döntőkkel, és újabb magyar esélyekkel zárul a világbajnokság, Janics Natasa öt számban is érdekelt. Kovács Katalinnak az egyesben szerzett ezüst mellé vasárnap az 500 m-es kajaknégyesben és a 200 m-es kajakpárosban is esélye lesz az éremszerzésre. Ha sikerül aranyérmet nyernie, akkor máris megdönti a legendás német Birgit Fischer vb-rekordját, és a legeredményesebb női kajakos lesz a világbajnokságok történetében. Eddig mindkétten 27-27 aranyérmet gyűjtöttek.