Alien vs. Predator Spanyolországban

2010.08.29. 05:34

Talán jobb lenne, ha nem kétesélyes verseny lenne, de ettől még a spanyol bajnokság teljesen kétesélyes lesz. Tavaly is az volt, szeptemberre pedig a két nagy valószínűleg még erősebb, a mögöttük kullogók pedig biztosan gyengébbek lettek. Lehet ezen keseregni és a spanyol bajnokság elskótosodásán siránkozni, de az a helyzet, hogy nagyon izgalmas lesz.

Sajnos a Barcelona és a Real Madrid megszorongatására esélyes csapatok minden jel szerint már előre bedobták a törülközőt. A tavaly harmadik Valencia évek óta a csőd szélén táncol, félig kész új stadionjuk az egész város szégyene. A nyáron eladták a két legjobb játékosukat, 14 év után először a szeptemberi meccseken nem is lesz valenciai játékos a spanyol válogatott keretében.

A Sevillából elment Adriano és Squillaci, nagy igazolás pedig nem érkezett a helyükre. Ez még annyira nem lett volna nagy baj, de aztán sikerült elképesztően elcseszni a szezont már a legelső héten: a Barcelona ellen tartalékosan játszottak a spanyol szuperkupa visszavágóján, nagyon kikaptak, majd hiába pihentek rá a BL-selejtezőre, ott is sikerült elbukniuk a papíron sokkal gyengébb Braga ellen. Innentől kezdve meg egy évnyi szorongás jön, hogy muszáj az első négy közt végezni, és vajon hány vereség után rúgják ki a kispadról Antonio Alvarezt.

Az Atletico Madrid idén egy BL-t érő helyre odaérhet, de legendás hullámvölgyeikből biztos idén is lesz több is, így ennél többről szó sem lehet. Sok évnyi szenvedés után az Athletic Bilbao elindult felfelé, de ők valószínűleg egy hatodik helyet is aláírnának előre, a Villarreal pedig Altidore-ral és Marchenával erősödni fog, de a negyedik helynél többre ők sem számíthatnak. Így marad a két óriás.

A tavalyi, az utolsó pillanatig izgalmas versenyfutás sem volt semmi, amikor mind a Real Madrid, mind a végül győztes Barcelona egymás után döntötték meg az egy szezon alatti pont- és gólrekordokat. Idén viszont még ennél is keményebb csatára van esély, két irtózatos futballszörny csap össze, Alien vs. Predator-, Godzilla vs. Mechagodzilla-szintű összecsapásra kell számítani.

Azon most már felesleges keseregni, hogy igazságos volt-e a tavalyi szezon végén a minden idők egyik legjobb Real Madridját összerakó Manuel Pellegrinit elküldeni. Nyilván nem volt az, de hát ő eleve csak vészmegoldás volt egy évvel korábban. és Florentino Perez elnök soha nem szerette meg igazán. És a helyére egy még nála is jobb edző került, így panaszkodni nincs miért.

José Mourinho Florentino Perez utolsó dobása. Ha a portugál nem nyeri meg idén sem a BL-t, sem a bajnokságot, Perez valószínűleg másodszor is kénytelen lesz otthagyni a klubot, amelyre olyan irtózatosan sok pénzt költött. Még egy sikertelen szezont nem fog elfogadni tőle a közönség. De Perez szerencséjére ha valaki, Mourinho tényleg képes lehet végre legyőzni a Barcelonát.

Mourinho pedig hamar neki is állt a melónak. Idén nyáron nem voltak galaktikus igazolások Madridban, csak jó játékosok (Özil), megbízható igáslovak (Khedira és Carvalho) és fiatal tehetségek (Canales, Pedro León és Di María) érkeztek. És, ami legalább ilyen fontos, Mourinho gyorsan megszabadult az utóbbi években már inkább csak gondot jelentő Raultól és az örök ígéret, a focinál a bulit mindig többre tartó Gutitól.

A Madrid keretében talán egy fokkal kevesebb a sztár, mint Barcelonában, de Mourinho esetében ez lényegtelen. A portugál már így is joggal pályázhat a világ legjobb edzője címre, és ha idén legyőzi Guardiolát, már Barcelonában sem nagyon fognak ezzel vitatkozni. Mourinho nem fogja eltűrni, hogy Perez vagy a sportigazgató Valdano bármibe beleszóljon, és szokás szerint oroszlánként fogja védelmezni játékosait, miközben minden szükséges – és felesleges – harcot fel fog vállalni a médiával, valamint fűvel és fával.

Ez a madridi keret minden bizonnyal a legerősebb játékosgárda, ami valaha Mourinho keze alatt dolgozott, így kérdéses, hogy a portugál változtatni fog-e eddigi módszerein és taktikáin. Az biztos, hogy a Bernabeuban ideges lesz a lelátó, ha a hazai csapat kontrát játszik, bár az is valószínű, hogy ha végre sikerül valamit nyerni az idén, a stílus senkit nem fog érdekelni. Az viszont nem biztos, hogy ahogy Eto’ot rá lehetett venni a védekezésre, úgy Cristiano Ronaldo vagy Benzema is hajlandó lesz ilyen alantas feladatra.

A Real Madrid ettől függetlenül nagyon jó lesz, és ha a BL-t nem is nyeri meg, az egészen biztos, hogy az utóbbi hat évhez képest előre fognak lépni, hiszen ennyi idő alatt egyetlen egyenes kieséses párharcot nem sikerült megnyerniük. A bajnokság viszont továbbra is teljesen kétesélyes. Mourinhónak gondja lehet a rá és a csapatra nehezedő nyomással – iyennel sem Londonban, sem Milánóban nem volt még dolga –, és természetesen gondja lehet a Barcelonával.

Nem mintha a Barcelonának nem lennének meg a maga gondjai – erről mindjárt –, ugyanakkor az is tény, hogy az utóbbi két évben a világon a legjobb focit játszó csapat, amelynek kulcsszerepe volt a spanyol EB- és VB-győzelmekben, a nyáron lehet, hogy még jobb lett.

Pedig a katalánok megint keveset igazoltak, és olyan játékos is távozott (Yaya Touré), akit Guardiola kifejezetten meg akart tartani. A helyére végül érkező Mascherano azonban simán pótolhatja őt. Elment Henry és elment Ibrahimovics, a helyükre visziont az a Bojan kerül, aki tavasszal már kiszorította a franciát a csapatból, és az a David Villa, akinél az utóbbi tíz évben csak Van Nistelrooy szállította biztosabban a gólokat.

Az alapján, amit ebből a Barcelonából látni lehetett, nevezetesen a már említett Sevilla elleni szuperkupa-visszavágón, minden maradt a régiben. A stílus a szokásos, és az egyből mesterhármast szerző Messi már valószínűleg elfelejtette az argentinok tragikus vébészereplését. Iniestának tavaly kifejezetten gyenge szezonja volt, ha idén megint jó tud lenni, az is tovább javíthatja a csapat játékát.

Barcelonában egyébként is azzal nyugtatja magát mindenki, hogy ha úgy játszik a csapat, mint tavaly, akkor nem lehet nagy gond. A bajnokságot sikerült megnyerni, és a BL-elődöntő az Inter ellen nüansznyi különbségeken múlt. Ezzel a focival idén sem lehet gond, a BL-hez úgyis szerencse is kell, a bajnokság meg majd eldől a Madrid elleni két meccsen (amit a Barcelona tavaly mindkétszer megnyert). A két csapat minden találkozását az évszázad meccsének nevezik Spanyolországban, idén pedig ez még igaz is lehet, hiszen valószínűleg az itt szerezhető hat pont fogja eldönteni a bajnokságot.

Kivéve persze, ha a Barcelona mégsem lesz olyan jó. Nyáron történt elég fura dolog a klubnál ahhoz, hogy legyen mit aggódni. Eleve volt egy elnökválasztás, amint Sandro Rosell, az előző vezető, Joan Laporta ősellensége nyert. Laportával ezer baj volt üldözési mániájától szélsőséges katalán nacionalizmusáig, azonban karizmatikus vezető volt, aki a klub legsikeresebb korszakát vezényelhette. Rosell óvatosabb nála, és hatalomra jutása óta nem is beszél másról, mint a – Real Madridhoz hasonlóan – eladósodott klub anyagi gondjairól.

Yaya Touré elment, pedig Guardiola megtartotta volna. Cescet nem sikerült megszerezni, pedig mindenki nagyon szerette volna. A szinte semmit nem nyújtó, viszont nagyon drága Csigrinszkij a hátsó kapun keresztül ment vissza Donyeckbe, az előszezon célegyenesét pedig egészen megkeserítette az Ibrahimovics-ügy. Mindenki hülyén jött ki belőle, a nagyszájú bunkó játékos, a sok pénzt veszítő klub, és az a Guardiola is, aki a végén már olyan rejtélyes bölcsességeket mondott csak az ügyről a sajtótájékoztatóin, hogy Paulo Coelho is megirigyelhette volna.

Vajon nyomot hagy a nyári felfordulás a Barcelonán? Xavi, Iniesta és Messi már túl jóllakottak ahhoz, hogy felvegyék a versenyt a Mourinho által feltüzelt Madriddal? A portugál nem tud egy év alatt a tökéletesen működő barcelonai gépezettel harcolni képes csapatot összerakni? Guardiola teljesen megőrül, és Szent Pepként inkább a remetelétet választja? Cristiano Ronaldo teljesen megőrül, és most már minden második meccsén kiállítják? Túl rövid a Barcelona kispadja? Ha Benzema vagy Higuaín lesérül, tényleg nem lesz rendes csatárja a Madridnak, ahogy arra Mourinho már figyelmeztetett? Villa mégsem elég jó egy nagy csapathoz? Özil mégsem elég jó egy nagy csapathoz? Fogós kérdés mind.

A Barcelona vasárnap este hétkor Santanderben kezdi a szezont,  a Madrid két órával később, Mallorcán. Végig ilyen kicsi lesz köztük a különbség, és végig nagyon izgalmas lesz.