Rekordszámú nevezés az agár-vb-re

2010.08.30. 14:17

Rekordszámú nevezés érkezett a hétvégi rábapatonai agár-világbajnokságra; eddig 450-nél több állatot neveztek. 1996 és 2006 után harmadszor rendezik az öt és fél hektáros komplexumban a versenyt, amely kétszer már Európa-bajnokságnak is adott otthont, a kontinens 3-5 legjobb pályája közé tartozik.

A 14 fajtából összeálló mezőny 15 országból érkezik; a legtöbb állatot, az eddigi nevezések alapján 110-et Németországból hoznak a versenyre, cseh tulajdonosok 85, magyarok 44 agárral állnak ki. A népes mezőny miatt mindkét napon reggel kilenctől, hárompercenként indítják a futamokat, majd egy félórás kora délutáni szünet után újabb három-négy órányi verseny előzi meg a döntőket - közölte Bencze Béla, a Rába Versenyagár Egyesület elnöke.

„A szombati versenynap a sokszínűség jegyében telik, ekkor versenyeznek a legkisebbek, míg másnap az afgán, angol és perzsa afgán agarak, valamint a whippetek állnak rajthoz” - mondta el Mohos Péter, a pályát működtető Pro Patria Alapítvány titkára.

Az állatoknak párnapos akklimatizálódás kell, már a hét közepén számos résztvevő megérkezik Rábapatonára, ahol a versenypálya kihasználható területei mellett a focipálya felén is kempingezhetnek a nézőként vagy állataikkal részt vevők.