Rúdugrók a Vigadó téren

2010.08.30. 12:58

Az olasz rúdugró világbajnok, Giuseppe Gibilisco a legnagyobb név a keddi VI. Hopp-Parádén, amelyet először rendeznek meg Budapesten, mégpedig a főváros szívében, a Vigadó téren. Somogyi János versenyigazgató a hétfői sajtótájékoztatón elmondta, hogy az ingyenes eseményen igazi sztárparádé várható, hiszen a 16:30 órakor kezdődő rúdugró viadal indulói közül öt versenyzőnek jobb az egyéni legjobbja 580 centiméternél. Gibilisco 590 cm-rel büszkélkedhet, legnagyobb riválisa pedig a világranglistán negyedik ukrán Makszim Mazurik lehet (582 cm), aki az idei barcelonai Európa-bajnokságon ezüstérmet szerzett. Rajtuk kívül ott lesz még a mezőnyben a pekingi olimpián negyedik amerikai Derek Miles (582 cm), a mexikói Giovanni Lanaro (582 cm) és az amerikai Jeremy Scott (582 cm) is. A magyar színeket a bajnoki bronzérmes Jäger Ákos (500 cm) képviseli.

A sajtótájékoztatón részt vett Giuseppe Gibilisco, a sportág első olyan világbajnoka, aki nem az egykori Szovjetunió területén született. Az olasz versenyző elárulta, hogy Mazurikkal vívott párharcukban az ukrán rúdugró jelenleg 8-6-ra vezet, de kedden szeretné ezt az eredményt 8-7-re javítani.

Rogán Antal, Belváros-Lipótváros polgármester elmondta: külön örül, hogy az eseményre az V. kerület egyik legszebb panorámájú részén kerül sor, így a verseny Budapest jó hírét viheti a világba. Hozzátette: a kerületi polgármesteri hivatal azzal támogatja a rendezvényt, hogy a közterületet ingyen bocsátotta a szervezők rendelkezésére. „A Hopp Parádé kitűnően kapcsolódik ahhoz a törekvésünkhöz, hogy szeretnénk a kerület tereit élettel megtölteni” – jelentette ki Rogán.

A kedden déltől fél 9-ig tartó Hopp-Parádé szervezői számos egyéb színes programmal igyekeznek az emberekhez közelebb hozni a rúdugrást, s ezáltal az atlétikát. Az egyik ilyen az Ugord át Magad! elnevezésű verseny lesz, amelynek keretében bárki kipróbálhatja, hogy képes-e rúddal átugrani a saját testmagasságát. Ebben két korábbi kiváló rúdugró, Szabó Dezső és Molnár Krisztina segíti majd a vállalkozó kedvűeket.

Ezen kívül Hárompróbás sztárpárbajt is rendeznek a magyar szépségkirálynők, Dammak Jázmin, Dobó Ágnes, Polgár Krisztina, valamint az Irigy Hónaljmirigy együttes részvételével. A Tündérek és a Mirigyek csapata atlétikai versenyszámokban, futásban, ugrásban és dobásban méri össze tudását. A szervezők egy gyermek- és egy wellness sarkot is kialakítanak, utóbbi keretében már déltől ingyenes egészségügyi méréseket végeznek a helyszínen megjelenteknél.