Tizenöt magyar dzsúdós utazott el a vb-re

2010.09.02. 11:50

Tizenöten képviselik a magyar színeket jövő csütörtöktől hétfőig a tokiói olimpiai kvalifikációs cselgáncs-világbajnokságon, miután az éremesélyes Csernoviczki Éva és Bor Barna sérülés miatt nem indulhat.

Az esemény csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján Nagy György, a Magyar Judo Szövetség főtitkára kijelentette: London és Rio de Janeiro mellett Budapest is pályázik a 2013-as vb rendezésére, amelyről a távol-keleti világbajnokság alatt születik döntés.

"A két olimpiai helyszín mellett is lehet esélyünk, bízunk benne, hogy a nemzetközi szövetség tagországai mellénk állnak - mondta a főtitkár, majd a tokiói esemény kapcsán leszögezte: - A dzsúdó történetében először súlycsoportonként két versenyző indulhat el, így egyes kategóriákban 80 fős mezőny várható, összesen pedig 101 országból 843-an lépnek majd tatamira. A magunk részéről kihagyjuk az akklimatizálódást, azaz minden résztvevőnk a vb előtti napon érkezik a helyszínre, így nem kell küszködni az átállással."

Csernoviczki Csaba szakágvezető kifejtette: két érmet vár a Japánban sorra kerülő tornától, s a legnagyobb esélyesként a 70 kg-osok között - a sportág történetében első magyarként - ranglistavezető Mészáros Anett lép tatamira.

"A sérültek mellett Maros Barbara sem tart velünk, mert ő még a junior korcsoport versenyeire koncentrál" - tette hozzá.

A sajtótájékoztatón megjelent a magyar cselgáncssport új büszkesége, a Szingapúrban nemrég véget ért ifjúsági olimpián bronzérmes Tóth Krisztán is.

A tokiói vb programja a magyarokkal
szeptember 9., csütörtök:
férfiak: 100 kg (Hadfi Dániel, Farkas Bálint), +100 kg
nők: 78 kg (Joó Abigél), +78 kg
szeptember 10., péntek:
férfiak: 81 kg (ifj. Nagysolymosi Sándor, Csoknyai László), 90 kg (Ledényi Levente, Madarász Tamás)
nők: 70 kg (Mészáros Anett)
szeptember 11., szombat:
férfiak: 73 kg (Ungvári Attila, Taraba Sándor)
nők: 57 kg (Karakas Hedvig), 63 kg (Gáspár Eszter)
szeptember 12., vasárnap:
férfiak: 60 kg (Burján László), 66 kg (Ungvári Miklós, Gorjanácz Zsolt)
nők: 48 kg, 52 kg
szeptember 13., hétfő:
férfiak: nyílt kategória
nők: nyílt kategória