Meskó kezdő rúgójátékos lesz az NFL-ben

2010.09.08. 14:41
Magyar nemzetiségű játékosa is lesz az idei szezontól a profi amerikaifutball-ligának (NFL), a Temesváron született Meskó Zoltán, akit a The Wall Street Journal a bajnokság legérdekesebb játékosának tart. Csütörtökön a New Orleans Saint–Minnesota Vikings meccsel kezdődik a 2010-es szezon.

A 24 éves magyar nemzetiségű, de román állampolgárságú rúgójátékos az egyik legkalandosabb előéletűek egyike az NFL-ben, melynek idei amatőr játékosbörzéjén, a drafton az ötödik körben választotta ki őt a New England Patriots.

Meskó Zoltán
Meskó Zoltán

Az 1986-ban született focista 11 éves koráig élt Temesváron, amikor édesapja, Meskó Mihály amerikai zöld kártyához jutott. A család másfél évig New York Queens negyedében lakott, majd mérnök szülei kedvezőbb állásajánlatot kaptak az ohiói Twinsburgben.

Egy ideig mindkét futballt játszotta, majd a középiskolában az Egyesült Államokban sokkal népszerűbb amerikait választotta, ő lett csapata rúgója. Kiválóan játszott, így válogathatott az egyetemek ajánlatai közül, végül a Michiganre ment.

Az egyetemi évek alatt már csak a puntokat - kézből rúgás a negyedik kísérleteknél - végezte el, az utolsó két évében beválasztották a liga egyik legerősebb konferenciájának, a Big Tennek az első számú csapatába is. Ezek után nem volt meglepő, hogy a rúgók között a legelőkelőbb helyen, 150. választottként vitték el a drafton.

A 2000-es években három bajnoki címet szerzett New England Patriots júniusban négy évre szerződtette, mivel a keretszűkítésnél Meskó maradt az egyetlen puntere Bill Belichik vezetőedzőnek, így vasárnaponként biztosan pályára lép együttesében.

Az NFL játékosai közül viszonylag kevesen beszélnek öt nyelven, márpedig Meskó az angol mellett, románul, magyarul, németül is elboldogul és spanyolul is megérteti magát. Emellett két diplomát is szerzett a Michigan Egyetemen.

A Sports Illustrated szakírójának listáján például a 15 újonc között szerepel, akik szerinte annak ellenére is a liga legjobbjai közé kerülhetnek, hogy a draft késői szakaszában választották ki őket.

A fentiek alapján egészen bizonyos, hogy Meskó ott lesz már az első játéknapon. A bajnokság helyi idő szerint csütörtökön este a címvédő New Orleans Saints és az idei főcsoportdöntőben legyőzött Minnesota Vikings meccsével kezdődik.

A találkozón szerepel minden idők egyik legjobb irányítója, a Vikingeket vezető Brett Favre, aki alig pár héttel a rajt előtt ismét bejelentette, mégsem vonul vissza, másodszor is Super Bowlt akar nyerni.

Az Európában is egyre népszerűbb sportág rajongói a londoni Wembley Stadionban láthatnak, már negyedszer élőben NFL-meccset, idén az ötszörös bajnok San Francisco 49ers és a kétszeres győztes Denver Broncos játszik.

A szakértők szerint a nyitómeccs két, Nemzeti Főcsoportba (NFC) tartozó résztvevője mellett az Amerikai Főcsoportból (AFC) a Peyton Manning irányította Indianapolis Colts és az évek óta a döntő közelébe jutó San Diego Chargers mellett a Baltimore Ravens (AFC) és a Green Bay Packers (NFC) lehet esélyes a végső győzelemre.

Az NFL-ben 17 fordulóból áll az alapszakasz, minden csapat egyszer szabadnapos. Főcsoportonként a 16-16 együttesből a legjobb 6-6 jut a rájátszásba, úgy, hogy a 4-4 divízió győztese mellett főcsoportonként a két-két legjobb mérleggel végző lép tovább. A playoff első körében a főcsoportok első és második helyen kiemelt csapatai erőnyerők.

A rájátszásban minden párharc egy mérkőzésen dől el, a jobb helyen playoffba jutott játszhat otthon. A döntőt jövő február 6-án, a Dallas Cowboys nemrég átadott stadionjában rendezik.