Gomez második helyével triatlonvilágbajnok

2010.09.11. 16:40
A hétfordulós világbajnokság budapesti nagydöntőjét a brit Alistair Brownlee nyerte, ám a világbajnoki cím a második helyen befutó Javier Gomezé lett.

A triatlonvilágbajnokság hetedik futama előtt kétesélyessé vált, hogy ki szerezheti meg az összetett elsőséget. A ranglistát a német Jan Frodeno vezette, 231 ponttal a spanyol Javier Gomez előtt. Hogy Gomez a pontverseny állását megfordítsa, legalább három helyet kellett vernie Frodenora. A kettejük különcsatáját, átmentve a korábbi futamokon mutatott formáját, végül Gomez nyerte.

Az úszásban a spanyol jött ki elsőként a vízből, míg Frodeno 19 másodperccel később követte. A hátrányát gyorsan eltüntette a kerékpározás elején, és egy bolyban tekertek a táv végéig. A csúszós, technikás biciklis pálya sokaknak feladta a leckét, amennyire csak lehetett visszafogták a tempót a kanyarokban. A mezőnyben azonban így is többen buktak, a 2006-os világbajnok Tim Don is feladni kényszerült a versenyt. Javier Gomez is megsérült, amikor egy bukást próbált elkerülni. Sikerült nyeregben maradni, de a vállát beütötte egy útszélén álló mentőautóba.

A kerékpárban az amerikai Matt Chrabot gondolta úgy, hogy egyedül nagyobb tempóra képes. Kamikázé akcivóval próbált meg ellépni a 22 fős bolytól. Előnyét félperc körülire is feltornászta, de az utolsó körben bedarálta a mezőny.

A futást Frodeno vezetésével így szinte egyszerre kezdték az esélyesek. Gomez és a brit Allister keményen bekezdett a tízkilométer elején, tempójukat senki sem bírta. Frodeno nagyon gyenge formát fogott ki, képtelen volt tapadni rájuk. A féltávnál a 27. helyen küszködött, 1:13-as hátránnyal. Allister és Gomez más sem tudott beleszólni. A triatlon egyik legjobb futójának számító Gomez 7,5 kilométernél próbálta meg leszakítani a brittet, de az néhány tízméter után visszazárkózott. Az utolsó kilométeren mindketten próbálkoztak ellépni, de nem bírtak egymással. A célegyenesben a tavaly még U23-ban versenyző Brownlee sprintelt jobban, de a világbajnoki cím Gomezé lett, mert Frodeno csak a 41. helyen érkezett. Gomez már a verseny közben is értesült, hogy ellenfelének nem megy, ennek ellenére az utolsó pillanatig ez első helyét hajtott: “Alisterrel azért harcoltam, mert minden versenyt meg akarok nyerni. A pálya rendkívül veszélyes volt, kanyargós és lyukas, ilyen pályán szerintem még sohasem mentem. Az időjárás engem nem zavart, ahol én lakom, ennél sokkal durvább viszonyok uralkodnak.”

Alistair Brownlee a verseny utáni nyilatkozatában kiemelte, hogy azért is örül különösen a győzelmének, mert az idén több versenyt is kénytelen volt kihagyni. „Az utóbbi négy-hat hétben nem éreztem magam jól, betegséggel bajlódtam, így nem is számítottam rá, hogy nyerhetek. Az úszással nem volt baj, jól jöttem ki belőle, de a kerékpározásnál és a futásnál kellett két-két kör, hogy felvegyem a ritmust. A hajrában már csak arra figyeltem, hogy magam mögött tartsam Gomezt, de a verseny alatt végig azt éreztem, hogy bennem van a győzelem.”

A futam harmadik helyét a német Justus szerezte meg nagy hajrában a portugál Silva előtt. Justus ezzel az összetettben is előrelépett, a második helyét ünnepelheti. Az összetett harmadik az osztrák Kahlefeldt lett, aki most ötödikként finiselt.

A 1,5 km úszásból, 40 km kerékpározásból és 10 km futásból álló verseny két magyar indulója, Rendes Csaba és Pocsai Balázs egyaránt a kerékpározásnál adta fel a viadalt.

Eredmények:

Grand Final

1. Alistair Brownlee (Nagy-Britannia) 1:42:26

2. Javier Gomez (Spanyolország) 1:42:30

3. Steffen Justus (Németország) 1:43:04

Világbajnokság:

1. Javier Gomez (Spanyolország) 4020 pont

2. Steffen Justus (Németország) 3139 pont

3. Brad Kahledfeldt (Ausztria) 3112 pont