Orosz és ukrán siker a Salgótarjáni Ugrógálán

2010.09.18. 20:19

A férfiaknál az orosz Szergej Mudrov, a nőknél az ukrán Okszana Okuneva nyerte a szombaton 23. alkalommal megrendezett Salgótarjáni Ugrógálát. Mindkét - egyformán 20 éves - atléta először vett részt a somoskői Váralja Sportcentrumban lebonyolított versenyen.

Mudrov 2,27 métert ugrott, csakúgy, mint a második, szintén orosz Mihail Cvetkov. Az olasz Filippo Campioli 2,25 méteres eredményt ért el. A nők magasugró versenyében Okunova 1,86-tal nyert, a 2008-as somoskői győztes, a cseh Romana Dubnova 1,80-nal lett második, a harmadik helyezett Babos Rita, az Alba Regia Atlétikai Klub versenyzője pedig 1,74-et ugrott.

Mudrov a mostani eredményével beállította idei legjobbját, míg Okuneva ugrott már 6 cm-rel magasabbat is ebben a szezonban. Az első ugrógálát 1986-ban rendezte meg Angyal János, a hagyományokkal szakítva nem stadionban, hanem Salgótarján főterén kapott helyet a magas-, illetve rúdugró verseny. 1999-ben új helyszínre költözött a gála, a programot azóta a somoskői vár lábánál fekvő Váralja Sportcentrumban rendezik. Az elmúlt 23 év alatt a nemzetközileg elismert sporteseményen és kiemelt jelentőségű idegenforgalmi látványosságon öt földrész, 36 ország több mint 600 atlétája vett részt. A támogatóknak és szponzoroknak köszönhetően világlasszis ugrók sora, köztük 15 olimpiai és világbajnok - többek között Szergej Bubka, Javier Sotomayor, Sztefka Kosztadinova, Jelena Iszinbajeva és Blanka Vlasic - is tiszteletét tette Salgótarjánban.