Magyar éremesélyek a maratoni kajak-kenu vb-n

2010.09.23. 16:06

Magyar sikerekkel zárulhat a 2010-es szezon a kajakosoknál és kenusoknál, hiszen péntektől vasárnapig rendezik meg a spanyolországi Banyolesben a maratoni világbajnokságot. Csabai Edvin visszavonulása után Csay Renáta és Györe Attila számít a piros-fehér-zöld csapat legtapasztaltabb versenyzőjének. Csay hatszoros, Györe tízszeres világbajnok, s Banyolesben tovább gyarapíthatják győzelmeik számát, igaz, nem lesznek egyszerű helyzetben.

„Faldum Berenikével nagyon jó a párosunk – mondta a szövetség honlapjának a kétgyermekes anyuka, Csay. – Az év eleji 5000 méteres versenyek felgyorsítottak, és ez érezhetően jó hatással van a maratonira. Egyesben és párosban is lendületesebb vagyok, de nem szabad elbizakodottnak lenni.”

A kenu egyesben és párosban induló Györe is nagy küzdelem elé néz. C-1-ben ott lesz a mezőnyben a horvát Nikica Ljubek és a spanyol Manuel Antonio Campos is. Előbbi 2008-ban, utóbbi 2009-ben lett második Csabai mögött a világbajnokságon. Györe számára két érem megszerzése a cél, Ludasi Róbert tanítványa Kövér Mártonnal párosban is szeretne a dobogóra állni.

A férfi kajakosoknál is lesz duplázója a magyar csapatnak: Petrovics Máté egyesben és Winkler Mátéval párosban is vízre teszi majd a hajóját. Petrovics 2008-ban Tynben Jámbor Attila párjaként már bronzérmes volt, vagyis tudja jól, hogy mire számítson a nemzetközi mezőnyben, egyesben azonban most debütál. Mint elmondta: külön motivációt jelent számára, hogy éppen húsz esztendővel édesapja, Petrovics Kálmán koppenhágai győzelme után bizonyíthat ebben a számban. Pénteken az ifjúsági és U23-as versenyeket rendezik a vb-n, majd szombaton a felnőttek egyes számai következnek, a zárónapon, vasárnap pedig a páros küzdelmekre kerül sor. A nőknél és kenuban 25,6 km, férfi kajakban pedig 29,7 km vár az indulókra.