Kiállítást a kígyóbűvölőknek!

2010.10.06. 09:11

Két hónapja még könnyezve röhögtünk az izlandiak halas gólörömén, ma ott tartunk, hogy focisták ugrálnak egy kosár körül, mindenféle rongyokat magukra aggatva. Most még csak huszadrangú meccseken bohóckodnak a fiúk, de mi lesz, ha ezt kell néznük a hétvégi angol bajnokikon is? Ideje szankcionálni a hülyeséget.

Aki látta az izlandi kiscsapat első, szellemes, ötletes, jól kitalált koreográfiáját, tudta, hogy gólöröm ennél viccesebb nem lehet, persze nem azért, mert egy kosárban sziszegő kígyó és három táncoló brazil játékos nem lehet mulatságos, hanem mert ez az egész cirkusz igazából nem focipályára való. Szép volt, jó volt, elég volt, szegények azóta is csinálják, de már a második is gyenge volt, az őket koppintókról nem is beszélve.

És akkor itt van a vég, betelt a pohár, a fentebb említett három brazil gyerek egy gól után kosárral, benne egy kígyóval, az előre odakészített göncökkel bohóckodik, táncolnak egy sort, aztán megy tovább a meccs.

A kérdés jogos: Ez mégis mi? Hogy jön ez ide? Legközelebb mi lesz? Gólt fejel a szerencsés, aztán az előre gondosan odakészített Batman-jelmezben elkezd repkedni a stadion felett? Kit érdekel ez?

Az nem érv, hogy ezeket a meccseket nem nézi senki, mert egyrészt mégis ezekkel a videókkal van tele minden, másrészt félő, hogy ennek a profi focira is meglesz a hatása, jönnek majd a Schwarzeneggernek öltözött Cristiano Ronaldók, meg a géppisztollyal pózoló Drogbák is. Ha nem így lesz, akkor sem kell ez senkinek, lehet őszintén, ösztönösen is örülni. Nem arról van szó, hogy mindenkinek úgy kell ugrabugrálni, mint Puskáséknak '53-ban, de Tardelli extázisáról az embernek sokkal inkább jut eszébe a futball esszenciája, mint az oldalvonalnál bohóckodó izlandiakról.

Mezlevételért, a reklámtáblák átugrásáért jár a bírói szankció, de amíg a fiúk a pályán bohóckodnak, maximum időhúzásért lehet őket büntetni, a gondosan kitalált koreográfiák miatt viszont nehéz őket emiatt nyakoncsípni. Ha a hülyeséget célirányosan, sárga lappal szankcionálnák, az sok felesleges és unalmas színjátéktól kímélhetne meg minket, nézőket.