Látványos, de szervezetlen a vívó-vb

2010.11.06. 16:06

Impozáns helyszínt választottak a franciák a vívó-világbajnokságnak, az 1900-as világkiállításra épült párizsi Grand Palais monumentális épületében látványos díszletek között zajlanak a versenyek az érmekért szombattól.

A csütörtök-pénteki selejtezőket követően költözött át a mezőny a Szajna-parti kiállítócsarnokba, melyben a fém és üveg alkotta, kupolás, boltozatos tetőszerkezet központi része alatt alakították ki a fő pástokat. Ezeket három oldalról több ezer néző befogadására alkalmas mobil lelátó szegélyez, de a két oldalsó elem másik felén is pástokat állítottak fel, további asszóknak, illetve a kerekesszékes vívók versenyeinek.

A látványos külsőség azonban az első tapasztalatok alapján nem párosul szakszerű lebonyolítással. Az akkreditációs pultnál reggel tumultuózus jelenetek alakultak ki, a sajtótribünön a délelőtt folyamán nem volt internetkapcsolat, a versenyzőket és a kísérőket a délutáni programra nem engedték fel a nagy tribünökre, és az oldalsóra is csak némi vita után, pedig oda elvileg gond nélkül felmehettek volna. Az egyes átengedő helyekre állított önkénteseket - úgy tűnt - az illetékes szervezők nem avatták be minden, őket érintő részletbe, emiatt nem kevés vita alakult ki. A délelőtti program után a nézőknek el kellett hagyniuk a csarnokot, hogy aztán közülük nagyon sokan fél óra múlva újra elfoglalhassák a helyüket.

A délutáni elődöntős-döntős asszókra ezzel együtt mintegy háromezer néző jött össze. Ők elégedettnek tűntek a helyzetükkel, azzal, hogy szép környezetben testközelből láthatják a legjobb kardvívókat.