A női tőrözők a nyolcaddöntőben kaptak ki a vb-n

2010.11.10. 13:09

A magyar női tőrválogatott a negyeddöntőbe jutásért vereséget szenvedett a lengyel csapattól a párizsi vívó-világbajnokság szerdai versenynapján, így a legjobb esetben - három összecsapás megnyerésével - a kilencedik helyen végezhet. A Mohamad Aida, Knapek Edina, Varga Gabriella, Kreiss Fanny összeállítású együttes számára az olimpiai kvalifikációs esélyek javítása szempontjából is fontos lett volna a győzelem, mint ahogyan az volt a lengyeleknek is.

Mohamed döntetlennel kezdett Anna Rybickával szemben, majd Varga 6-1-re kikapott Sylwia Gruchalától, ezzel hamar jelentős hátrányba került a magyar csapat. Knapek azonban szép akciókkal 5-0-ra verte Katarzyna Kryczalót, így az első kör után 7-7 állt az eredményjelzőn. Kryzalót a lengyelek rögtön le is cserélték. Vargának azonban a következő asszója sem sikerült, pedig még oldalzsűrit is kért riválisa szabálytalan, kézzel végrehajtott hárításai miatt. A Rybicka elleni 3-6 nem jött jól, s a helyzeten Mohamed sem tudott javítani, mert 4-2-re kikapott az újonnan beállt Karonia Chlewinskától. Aztán Knapek sem bírt Gruchalával, az 1-3 után összességében 13-20 volt az állás. A harmadik kör első vívójaként Kreiss próbálkozott Chlewinskával, de a 0-3-mal tízre nőtt a különbség, így Knapek gyakorlatilag esélytelenül ment föl a pástra Rybicka ellen. Nem sokkal később mégis ismét élessé vált a küzdelem, mert a magyar tőröző eredményes vívással 9-2-re verte ellenfelét. Mohamed és Gruchala párharca 22-25-ről indult, s az állás menet közben már volt 25-26 is, de a lengyel nem tört meg, két-három tussal tisztes távolságba került, Mohamednek pedig már sietnie kellett, mert fogyott az idő. A rohanásnak 9-4-es vereség, összesítésben pedig 26-34 lett az eredménye.

„Nagyon mérges vagyok - mondta a vereség után Solti Antal megbízott szövetségi kapitány. - Azt hittük, hogy ezt a meccset, ha nagyon nehezen is, de sikerül hozni. Varga Gabi bizalmat kapott, mert ugyan egyéniben megverte őt Kreiss Fanny, de nagy volt benne a bizonyítási vágy, és úgy tűnt, hasznára lehet a csapatnak. Az, hogy kikapott az első asszójában Gruchalától, a világ egyik legjobbjától, még bele is fért, de a következőt már nyernie kellett volna. Mohamed Aida is mínuszban állt az első két asszója után, valahogy megtört a lendülete az egyéniben mutatotthoz képest. Ugyanakkor ki kell emelni Knapek Edinát, aki nagyon szépen vívott. Kár, hogy egyedül volt, ha legalább kétemberes a csapat, nyerhettünk volna.”

A 16 között: Lengyelország-Magyarország 34-26. (Knapek: plusz 10, Kreiss: mínusz 3, Mohamed: mínusz 7, Varga: mínusz 8)