Pénz nélkül verik a világot a kick-boxosok

2010.11.22. 09:34
Fenyvesi Márta az azerbajdzsáni Európa-bajnokságon lett harmadik. Húsz éve csinálja, pénzt itthon az érmesek sem kapnak, a versenyekre szabadságot vesznek ki, a magyarok mégis a legjobbak között vannak.

A kick-box nem tradicionális magyar sportág, a hetvenes évek közepén alakult ki az Egyesült Államokban, gyakorlatilag azonnal bejött Magyarországra is. A magyar versenyzők munka mellett járnak edzeni és versenyezni, pénzt a világbajnoki és Európa-bajnoki érmekért sem kapnak. Fenyvesi Márta az októberi, azerbajdzsáni Eb-n nyert bronzot.

"Nem voltak túl jók a körülmények, Bakutól 25 kilométerre, egy Aquaparkban laktunk. Az utóbbi pár évben csak azoknak az útját állja a szövetség, akiknek vb- vagy Eb-érmük van" - mondja a 25 éves Fenyvesi, aki light contact kategóriában lett harmadik, a végén egy olasztól kapott ki.

BakuEB2010

"Mi vagyunk a legjobbak, ha az éremtáblázatot nézzük, Magyarország mindig benne van az első háromban."

Húsz éve kick-boxol, ha versenyre megy, szabadságot vesz ki. Itthon mindenki munka vagy iskola mellett jár edzésre és versenyekre, máshol legalább a versenyekért kapnak pénzt, de sokan meg is élnek belőle. "Én anno a közösség miatt szerettem meg ezt az egészet. Nem tudom, meddig lehet csinálni, van olyan csapattársam, aki 34 éves és még mindig bunyózik. Munka mellett persze egyre nehezebb edzésekre járni, versenyekre kijutni. Egyelőre még nagyon jók vagyunk, de úgy gondolom, hosszú távon meg fog látszani a teljesítményünkön az, hogy ilyen körülmények között versenyzünk. Mivel a kick-box nem olimpiai sportág, a szövetség nem sok támogatást kap."

Szinte bárhova lehet ütni, rúgni

A kick-boxot Mike Anderson és Georg Brückner alapította, fő céljuk az volt, hogy a távol-keleti eredetű harcművészeteket ötvözzék a boksszal. Ötféle szabályrendszerben küzdenek: semi contact, light contact (Fenyvesi is ebben a kategóriában indul, itt folyamatos a küzdelem, nincs megállás), full contact, low-kick, thai-kickboxing. Ütni és rúgni lehet fejre, testre, combra és lábra is, ezek kategóriánként változóak. A semi és a light contact küzdelmeket 8x8 méteres küzdőtéren, míg a többi szabályrendszert ökölvívóringben vívják.

A kick-boxban leggyakrabban a boka és a térd sérül meg, Fenyvesi eddig egy bokaszalagműtéttel megúszta. Az azerbajdzsáni verseny ilyen szempontból különösen kemény volt, egy magyart tarkón rúgtak, lezsibbadt a nyelve, egy darabig csigolyarepedésre gyanakodtak. A csapattal egyébként idén volt először saját orvos.

A következő light contact vb 2011-ben, Skopjéban lesz, ha Fenyvesi bajnok lesz, utazik.