Tartalékos magyar csapat a rövidpályás úszó Eb-n

2010.11.24. 11:56

Az európai szövetség (LEN) két olimpiai és világbajnoknőt, az olasz Federica Pellegrinit és a német Britta Steffent nevezte ki legfrissebb hírlevelében a csütörtöktől vasárnapig tartó eindhoveni rövidpályás úszó Eb csúcssztárjának, de magyar remények szerint Verrasztó Evelynékről is lesz mit írnia a nemzetközi sportsajtónak a kontinensviadal négy napja alatt. A 15 fős küldöttség Kiss László szövetségi kapitány vezetésével már a holland városban tartózkodik, s amint azt a szakvezető az MTI-nek elmondta, a csapatból a két Verrasztó, Evelyn - aki 25 méteres medencében nyert már Eb-aranyat is, 200 m vegyesen - és bátyja, Dávid, továbbá Jakabos Zsuzsanna és Mutina Ágnes lehet érmes, de meglepetést szerezhet az ifjúsági olimpiai bajnok Bernek Péter és Biczó Bence, valamint Dara Eszter is.

Jóllehet december közepén még rövidpályás világbajnokságuk is lesz az úszóknak (Dubaj, december 15-19.), jelentős mezőny, 35 nemzet képviselői állnak rajthoz a hollandok háromszoros olimpiai bajnokáról, az Eb szervezésében is főszerepet játszó Pieter van den Hoogenbandról elnevezett uszodában, ahol 34 egyéni és 4 váltószámban rendeznek versenyeket. A magyar együttesből ott lesz a vb-n is a két Verrasztó, valamint Jakabos, Mutina és Dara. Ugyanakkor csak a világbajnoki részvételre mondott igent a honi úszósport jelenlegi három legeredményesebbje: az Amerikában tanuló Hosszú Katinka mellett Cseh László és Gyurta Dániel.

Az 50 méteres medencébe kiírt vetélkedők mellett 1996 óta zajlanak Eb-k 25 méteresben is, az elsőt a németországi Rostockban tartották, 2007-ben magyar város, Debrecen volt a házigazda. Az eindhoveni a 14. rövidpályás Európa-bajnokság. Az eddigi versenyeken Németország nyerte a legtöbb érmet, a gyűjteményben 87 arany, 89 ezüst és 78 bronz szerepel, mögötte Svédország (53, 42, 34) és Hollandia (50, 25, 24) következik a sorban. A rövidpályás versenyeket sokáig mellőző Magyarország - 21 arany, 18 ezüst és 13 bronz megoszlásban - 52 medált érdemelt ki eddig, ezzel az éremtáblázaton a kilencedik.

Az eindhoveni Eb magyar indulói

Nők: Dara Eszter (Kőbánya SC), Jakabos Zsuzsanna (ANK Pécs), Kapás Boglárka (BVSC-Zugló), Mutina Ágnes (Jövő SC-Veolia), Verrasztó Evelyn (Jövő SC-Veolia)

Férfiak: Bernek Péter (Kőbánya SC), Biczó Bence (PVSI), Hős Péter (Jövő SC-Veolia), Kozma Dominik (Kőbánya SC), Molnár Ákos (Jövő SC-Veolia), Pulai Bence (Kőbánya SC), Szána Zsombor (Jövő SC-Veolia), Takács Krisztián (Dunaferr SE), Verrasztó Dávid (Jövő SC-Veolia), Zámbó Balázs (Jövő SC-Veolia)