Marcell
18 °C
27 °C
Index - In English In English Eng

Május elejére elkészülhet az új sporttörvény

2010.11.26. 12:55

Május 6. az új sporttörvény elkészítésének határideje, ami legfeljebb június elejéig csúszhat – jelentette be Czene Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportért felelős államtitkára pénteken. Az államtitkár a Budapesten rendezett XI. Nemzetközi Sportszakmai Konferencián beszélt minderről, s kiemelte, Magyarországnak jelentős szerepe lesz abban, hogy a jövő év első félévében sorra kerülő európai uniós elnöksége alkalmával előmozdítsa az EU-ban elfogadás előtt álló sporttal kapcsolatos törvényeket.

„Májusig át kell gondolnunk a köztestületek, a Nemzeti Sportszövetség és a Magyar Olimpiai Bizottság szerepét és működését, meg kell teremtenünk egy szigorú sportfinanszírozási rendszert, s fontos a szabadidősport előtérbe helyezése” – fogalmazott Czene.

Az államtitkár hozzátette, lényeges, hogy a sportba fektetett pénz megtérüljön, de emellett fontos feladat a sport egészségmegőrző szerepének kihangsúlyozása is. A sportvezető kiemelte, azt szeretné, ha a versenysport és a szabadidősport támogatási aránya az eddigi 70-30-ról 50-50 százalékosra alakulna át, szerinte az államnak inkább a tömegsportban van nagyobb feladata, az élsport esetében a támogatások kiosztásában kimerül az állami szerepvállalás.

„A legnagyobb előrelépési lehetőség az egészségügy kérdésében van, szeretnénk, ha a lakosság manapság aktívan sportoló 13 százalékos arányát néhány éven belül 20-23 százalékosra sikerülne emelni, ebben a szabadidősportnak komoly szerepet kell szánni” – mondta Czene. Az államtitkár kitért rá, hogy a sporttörvény tárgyalása közben a sportlétesítmények kérdésével, a sportegészségügy, valamint a sportbiztosítási rendszer átalakításával is foglalkoznak.

„Az állampolgárok felé két komoly feladatunk van: felvilágosítást adni a sport egészségmegőrző szerepéről, valamint bevezetni a mindennapos testnevelést 2011-től” – fogalmazott Czene. Az államtitkár hozzátette, 30-35 sportszövetség lesz kiemelt, a mennyiség helyett a minőségre szeretnék helyezni a hangsúlyt, de a kiemelt sportágak is csak akkor kapnak támogatást, ha be tudnak nyújtani egy olyan tervet, amely követhető és ellenőrizhető lesz.