Még 800 km-t kell futni, egy hét elég rá

2010.11.26. 13:02
Vőneki Antal a tízszeres ironman világbajnokságon negyedik lett, ezzel megnyerte az ultratriatlonos világkupát. Szőnyi Ferenc második helyen áll a futás elején a hússzoros távon, esélyes a végső győzelemre.

Második helyen áll, de még legalább egy hétig fut, hogy célba érjen a mexikói hússzoros iromnan világbajnokságon Szőnyi Ferenc, aki helyi idő szerint hajnalban állt neki húsz maratonjának. A hihetetlen hosszúságú triatlonból két számot már teljesített, 76 kilométert úszott, 3600 kilométert biciklizett, ehhez majdnem két hét kellett.

Úszás közben voltak gondjai, nem volt rendben a gyomra, és bőrproblémákkal is küzdött. A leggyengébb számában 6-7 órát kapott a vetélytársaitól, az úszást az ötödik helyen zárta. Kerékpárban fokozatosan jött fel, nem esett kétségbe, bár több mint kétszáz kilométeres hátrányban is volt. Egyenletes köridőkkel sokat faragott hátrányán, a futást a harmadik helyen kezdte, előtte a német Schiwon és a svéd Sundin váltott. Szőnyi nagy önbizalommal vágott neki húsz maratonjának. “Úgy mozognak, mint a múmiák, az izmaim nagyon lazák hozzájuk képest, úgyhogy letolom őket a pályáról” - nyilatkozta ellenfeleiről a Racemachine becenevű magyar ultratriatlonos.

Számítása eddig beválni látszik, 45 kilométernyi futás alatt 10 kilométert faragott a hátrányán, Sundint megfogta és hat kilométerrel vezet előtte. Schiwon előnye még 17 kilométernyi, de a bő egy hétben ez simán ledolgozható. Szőnyi jól bírja az ultratávok végét, a versenyek hajrájában szokott élre állni. Ha jól osztja be az erejét, győzelme nem lehet kétséges. Már kerékpározás felénél úgy látta, sikerült nyernie: “Előttem lévő versenyzőből menekülőkké váltak. Csak idő kérdése, remélem, és a tavalyi taktika sikeres lesz.”

A versenyzőket nagyon megviseli a meleg, délben harminc fok felett hőmérséklet van Monterreyben, a legtöbb tritatlonos erre az időpontra időzíti pihenését. Több baleset is fáradtság miatt következett be. A dekoncentráltság miatt esett ki az egyetlen női versenyző, az amerikai Eilen Steil is: az őt lekörözni készülő Greger beleszállt, és elestek.

A húszszoros versennyel egyidőben rendezték a tízszeres ironmant (38 km úszás, 1800 km kerékpár, 422 km futás) is, a magyarok itt is jól teljesítettek. Vőneki Antal a negyedik, Rokob József hetedik lett. Vőneki  ezzel megismételt 2008-ban elért eredményét, de az idején sokat faragott. Két évvel ezelőtti 281:18:30-as idejét majdnem 26 órával javította meg, az új egyéni csúcsa 255:46:34 óra.

Negyedik helyével Vőneki Antal megnyerte az összetett ultratriatlon világkupát, győzelmével folytatta a 2007-ben megkezdett sorozatot, azóta minden évben magyar nyeri az ultratriatlonos világkupát.