Ötszáz indulós vívó-ob új helyszínen

2010.12.08. 12:21

Szokatlan lebonyolítással bő egy hét alatt rendezik meg a vívók idei országos bajnokságát, melyen a nevezések alapján félezer induló lesz.

A párbajtőrözők egyéni és csapatversenyeit - a Mol Kupáért - szombaton és vasárnap, a tőrözők küzdelmeit hétfőn és kedden, a kardozókét pedig - a Közgép Kupáért - a jövő hétvégén rendezik Budapesten, az Angyalföldi Sportközpontban. A helyszín részben ismeretlen a versenyzők számára, mert bár a létesítmény már volt otthona vívóversenyeknek - így például a tavalyi ob-nak is -, ezúttal egy új szárnyban bonyolítják majd le az asszókat. A legnagyobb mezőny - mint általában - a férfi párbajtőrözőknél lesz, ahol több mint 170-en lépnek pástra. Az élsportolók versenyei mellett a jövő hét közepén gyermek-, amatőr és veterán ob-ra is sor kerül.

A bajnokságot felvezető szerdai sajtótájékoztatón Erős János, a hazai sportági szövetség (MVSZ) elnöke emlékeztetett arra, hogy a nemzetközi szövetség (FIA) hétvégi, moszkvai kongresszusán Budapest kapta a 2013-as világbajnokság rendezési jogát. Mint mondta, siker ez még akkor is, ha nem volt ellenfél, mert ez csak azt bizonyítja: olyan jó volt az előkészítés, hogy senki sem akart versenyezni.

A kongresszuson kihirdették a Világkupa-sorozatok végeredményét. Női párbajtőrben Szász Emese bizonyult a legjobbnak, a férfi párbajtőrözők csapatküzdelmeiben pedig a magyar válogatott.

A FIE elfogadott új szabályokat is, köztük az egyik legfontosabb, hogy - a biztonságot szem előtt tartva - a jövőben tőrben és párbajtőrben nem lehet plexi a sisakon, a kardozók pedig maguk dönthetnek arról, hogy az arcot jobban láttató, vagy a hagyományos fejvédőt használnak.

A sajtótájékoztatón terítékre került a szövetségi kapitányok kérdése is annak nyomán, hogy az eddig a tőrözőket irányító Solti Antal megbízása lejárt, a kardozókat vezető Nébald György pedig lemondott.

Kulcsár Győző, a párbajtőrözők kapitánya kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, hogy a londoni játékokig él a megbízása a párbajtőrözők élén, erre a feladatra készül, de változhat a helyzet.

Erős János kijelentette, hogy három kapitány nem lesz és egy sem... A háromkapitányos rendszer megváltoztatására költségcsökkentés miatt van szükség. A döntés - egyeztetéseket követően - december 15-ig megszületik. A szövetségi elnök kifejtette, a cél az, hogy a londoni játékokon erős csapat szerepeljen, de tekintettel kell lenni a 2013-as hazai vb-re is, nem szabad megengedni, hogy - az esetleges visszavonulások miatt - akkor hirtelen ne legyen ütőképes válogatott.

Az ob programja:
december 11., szombat - női, férfi párbajtőr egyéni - négyes döntők 18 ó
december 12., vasárnap - női, férfi párbajtőr csapat - döntők 17 ó
december 13., hétfő - női, férfi tőr egyéni - négyes döntők 17 ó
december 14., kedd - női, férfi tőr csapat - döntő 14:30 ó
december 18., szombat - női, férfi kard egyéni - négyes döntők 15 ó
december 19., vasárnap - női, férfi kard csapat - döntők 13 ó

Az egyes szakágak versenyei naponta 9, illetve 12 órakor kezdődnek.