19 óra után kaptam egy vihart, feladtam

2010.12.22. 09:00
Mányoki Attila hosszútávúszó idén 100 km-t akart teljesíteni tengeren, egyhuzamban, de az időjárás nem engedte. A lényeg fejben dől el, de ha a kísérői nem elég jók, lehetetlen jól úszni. Január 5-én Athénba utazik versenyre.

Mányoki Attila két éve hosszában úszta át a Balatont, a 80 kilométer több, mint egy napon keresztül tartott. Ez csapatmunka, megfelelő kísérők nélkül nem lehet jól úszni. Az időjárás is végzetes lehet, idén egy vihar miatt már kénytelen volt feladni a görögországi Messini-öbölben. Nyáron négyállomásos tóátúszó-sorozatot teljesített.

"Nekem az első úszás mindig picit nehezen megy. A Velencei-tavon a második volt a legkönnyebb és egyben legrövidebb is. A harmadik a lehető legnehezebb, erre nagyon sokáig fogok emlékezni. A tizenhét fokos víz, a közel 50 km/órás szél és a vele járó hullámok miatt a legnehezebb úszásom volt. Az utolsó állomás a Tisza-tó volt, ott már a fáradtság dominált, sokat kivett belőlem az az egy hónap. Az úszások között folyamatosan edzettem és abban a négy hétben közel 300 km-t úsztam."

Nem a 2008-as Balatonkenese-Keszthely táv volt az eddigi leghosszabb úszása, de az volt a legnehezebb. "Folyóban úsztam távolságra kicsit többet, de azt nem lehet a Balatonnal összehasonlítani, mert a folyóban kilenc-tíz órát töltöttem, a Balaton 25 óra 32 perc volt. Eddig ez volt a legnehezebb úszásom."

"A legfontosabb, hogy az ember tudja, mire képes. A bennem levő erőt a legjobban kell tudnom kihasználni, de az egész fejben dől el. A mentális része mellett még mindig erősen befolyásoló tényező az időjárás, illetve hogy a kísérőhajón levő személyzet hogyan teljesít. Ez csapatmunka, én hiába vagyok elég erős a kitűzött feladathoz, ha a kíséretem nem teljesít jól. A vízből Nem látok semmit, ezért a hajóban és a személyzetben maximálisan meg kell bíznom. Én arra úszom, amerre ők irányítanak. Szerencsére az elmúlt években az itthoni úszásaim alkalmával ugyanaz a hajó és személyzet kísér. Rengeteg plusz úszástól tudnak megkímélni."

A táplálkozás versenyenként változik, függ attól, hogy hideg vagy meleg a víz, tengerben vagy édesvízben úszik, hosszú vagy rövid a verseny. "Ki kell tapasztalni, hogy a szervezetemnek mi a megfelelő. A legnagyobb mennyiségben energiaitalt fogyasztok."

"Idén az volt a fő célom, hogy megállás nélkül ússzak 100 km-t tengeren. Sajnos Görögországban 19 óra úszás után éjszaka bekaptam egy nagyon komoly vihart, és ki kellett jönnöm a vízből. Fantasztikusan ment az úszás, csalódott voltam. Nehéz elfogadni, hogy rajtam kívülálló dolog miatt kelljen véget vetni az egész kísérletnek. Jelenleg ez motivál, hogy jövőre újra belevágjak, mert éreztem, hogy valóban képes vagyok megcsinálni. Annyi jó volt viszont ebben a 19 órás úszásban, hogy tudom, elég az a fajta és mennyiségű edzés a cél eléréséhez."