Épeszű biatlon

2010.02.17. 02:08 Módosítva: 2010.02.17. 11:46

Két egészen hülye, irreális körülményekkel nehezített és meglepetésekkel tarkított sprintszám után kedden végre igazi biatlonversenyt rendeztek a vancouveri olimpián. Ráadásául mindjárt kettőt, hiszen a férfiak és a nők üldözőversenyére ugynazon a napon került sor.

Az üldözőverseny a sprint befutó eredménye alapján indul, ám sejteni lehetett, hogy ezek győztesei, a szlovák Kuzmina és a francia Jay hiába startolnak mindenki előtt, nem lesznek képesek duplázni. És így is lett.

A nőknél minden úgy alakult, ahogy arra számítani lehetett. A Kuzmina mögött csak egy hajszállal induló német Magdalena Neuner első két lövészetén nem hibázott, ezzel átvette a vezetést, és még az is belefért, hogy az utolsó kettőn tévesszen egyszer-egyszer. Kuzmina ennek ellenére jól lőtt és jól osztotta be az erejét, ami egy ezüstre elég is volt. Harmadik helyre az hatodikként rajtoló, esélyesnek nem igazán számító francia Marie Laure Brunet jött be, hibátlan lövészetének köszönhetően.

A nagyok közül sokan reménytelenül nagy hátrányt szedtek össze a sprintversenyen, így hősies kapaszkodásnál többre nem lehettek képesek. A svéd Anna Carin Oloffson a 19-ik helyről indulva, egyetlen hibájának köszönhetően feljött a negyedik helyre, míg a 33-ikként rajtoló norvég Tora Berger hiba nélkül az ötödikig kúszott. Valószínűleg mindketten keserű szájízzel távoztak, akárcsak a mögöttük végző orosz és német favoritok.

A férfiak sprintversenyének dobogójára olyan outsiderek kerültek, hogy biztos volt az alapos kavarodás. Az elsőként induló Vincent Jay ennek ellenére remek versenyzéssel végül a harmadik helyre be tudott jönni. Ritka, hogy egy aranyérmes pozícióból induló versenyző a célban a bronzot is ünnepelje, de itt ez is megtörtént.

A kérdés csak az volt, hogy a hátulról jövők közül ki tud a legkevesebb hibát lőve első helyre bejönni. Végül a mindössze egyet hibázó svéd Björn Ferry lett az első, 16 másodpercce megelőzve az osztrák Cristoph Sumannt.

A favoritok közül a legelőnyösebb, második helyről induló norvég Emil Hegle Svendsen négy hibájával csak magának köszönheti nyolcadik helyét. Ole Einar Björndalen sokkal jobban versenyzett, ha három hibátlan lövészete után negyedszerre is mindent eltalál, valószínűleg megnyerte volna a versenyt. Ehhez képest kettőt hibázott, és a hetedik helyig csúszott. Björndalen nincs nagy formában, így egyre nagyobb az esélye, hogy élete utolsó olimpiáján már nem tud több aranyat szerezni az eddigi öt mellé.