Két norvég arany biatlonban

2010.02.19. 04:59 Módosítva: 2010.02.19. 04:59

A biatlonszámok között az egyéni mindig különleges műfaj. Így volt ez a csütörtökön Vancouverben lebonyolított 15 kilométeres női és 20 kilométeres férfi versenyekben is. Ja, és a norvégok végre arattak.

Egyéniben minden egyes lövőhibáért egy perces büntetés jár, így különösen fontos a jó lövészet. A nőknél a norvég Tora Berger első 19 lövése tökéletes volt, aztán a huszadikat elhibázta, szépen bizonyítva, hogy a profi sportolók is pont akkor lesznek igazán idegesek, amikor egy civil is lenne.

Berger nagy szerencséjére a vele hasonló vagy jobb futóképességű nők mind elkövettek legalább egy hibát, így végül be tudott jönni az első helyre. Második a hibátlanul lövő, viszont gyengébben futó kazah Jelena Hruszcaleva lett, harmadik pedig a szintén egyszer hibázó belarusz Darja Domracseva.

A svédek siralmasan teljesítettek, most már egyértelműen látszik, hogy a világkupában az idényben eddig remeklő Jonsson és Olofsson teljesen formán kívül érkezett Kanadába. Nagyon ellőtték magukat az oroszok is, akik közül az első húszba sem tudott senki bekerülni, és a németek sem lehetnek különösebben boldogok Kati Wilhelm negyedik helyével.

A kiválóan versenyző, román színekben induló Tófalvi Éva csak az utolsó sorozatban hibázott egyet, ha nincs ez a baki, még az érmekért is küzdhetett volna. Így végül 11-ik lett.

A férfiaknál is norvég aranyérem született, ráadásul a második hely is a skandinávoké lett. Hiába lőtt hiba nélkül a belarusz Szergej Novikov, futásban nem tudta felvenni a versenyt az északiakkal. Emil Hegle Svendsen egyszer ugyan eltévesztette a célt, ám a fiatal norvég idei formájának ismeretében nem meglepő, hogy a hajrában az élre kerülve végül sikerült megszereznie az aranyérmet.

Novikov tizedmásodpercre ugyanolyan idővel végzett mint a két hibát vétő, szintén norvég Ole Einar Björndalen, így az ezüstön osztozniuk kellett. Kettejük közül Novikov lehetett a boldogabb, Björndalen talán most már maga is elfogadja, hogy egyéniben nem nyer újabb olimpiai aranyat az eddigi öt mellé, és egyetlen reális esélye a hatodikra a vancouveri váltóban lesz.

A papírformát tulajdonképpen Novikov borította fel, hiszen a negyedik hely a fiatal orosz Usztyugové lett, akit az egyébként nem nagyon létező biatlon-bukmékerek joggal vártak a dobogóra.

A versenyzőkre most két nap pihenés vár, vasárnap a tömegrajtos versenyek következnek. A sportágért nem rajongók számára is ezek szoktak a leglátványosabbak lenni.