A semmiből nyert olimpiát az olasz síelő

2010.02.28. 08:03
Januárban nyerte első Világkupa-versenyét, februárban olimpiai bajnok lett a műlesiklásban győztes olasz Giuliano Razzoli. A hatalmasat hajrázó kanadaiak szombaton biztossá tették, az éremtáblázat élén végeznek. A négyesbobok versenyében a német Andre Lange nem tudta megszerezni pályája ötödik olimpiai aranyérmét. Szombati vancouveri összefoglaló.

Akárcsak a péntek, a szombat is a hazaiakról szólt a vancouveri olimpián. Három olimpiai aranyat szereztek, volt ebben várható és akadt nagy meglepetés is.

A férfi curlingesek győzelme a várható kategóriába tartozott: az ország a sportág legnagyobb hatalma, egymillióan művelik itt a curlinget, csapatuk veretlenül lett első. A döntőben címvédőként Norvégiát verték a hazaiak magabiztosan, és ezzel visszavágtak a 2002-es döntőben elszenvedett vereségért.

A hódeszkás Jasey Jay Anderson a férfi hódeszkások párhuzamos óriás-műlesiklását nyerte meg. A hazaiak 34 éves, négyszeres világbajnok versenyzője negyedik olimpiáján szerezte első érmét. Az esőben rendezett döntőben a nála tíz évvel fiatalabb osztrák Benjamin Karlt győzte le.

Az viszont abszolút meglepetés, hogy a kanadaiak férfi gyorskorcsolyaváltója első tudott lenni az üldözéses versenyben. Ehhez persze kellett az is, hogy az elődöntőben a holland váltó óriásit hibázzon és így elbukjon az amerikaiak ellen. Kanada a norvégokat győzte le a második elődöntőben, a fináléban pedig magabiztosan verték az USA-t. A hollandoké lett a bronz, de kevés boldogtalanabb harmadikat hozott eddig az olimpia: toronymagas esélyesek voltak, a bronzot olimpiai csúccsal nyerték meg, másfél másodperccel voltak jobbak az olimpiai bajnok váltónál.

Győztesek, magyarok

Győztesek:
Alpesi sí, férfi műlesiklás:
Giuliano Razzoli (Olaszország) Curling, férfiak: Kanada
Hódeszka, párhuzamos óriás-műlesiklás, férfiak:
Jasey Jay Anderson (Kanada) Sífutás, női 30 km tömegrajt, klasszikus stílus:
Justyna Kowalczyk (Lengyelország) Gyorskorcsolya, üldözéses csapat: Férfiak: Kanada
Nők: Németország
Bbob, négyes: Egyesült Államok

Magyar eredmény:
Alpesi sí, férfi műlesiklás:
Bene Márton kiesett az első futamban

A nők üldözéses csapatversenyében nem számítana meglepetésnek a németek győzelme, de a döntőben a japánok végig vezettek. A német csapat három tizeddel nyert a hihetetlenül szoros befutóban.

Teljesen váratlan győzelem lett a 25 éves olasz Giuliano Razzoli aranya az alpesi sí utolsó számában, a műlesiklásban. A 25 éves síelő tavaly végzett először dobogón Világkupa-futamon, a zágrábi szlalomon, amit idén meg is nyert. Utóbbi volt első jegyzett győzelme és az olaszok a verseny előtt úgy tippeltek, odaérhet az olimpiai dobogóra is. Razzoli már az első futam után is vezetett, másodikra az egyik legnagyobb esélyes, a horvát Ivica Kostelic nagyszerűen jött le. Az olaszt ez sem zavarta meg, 16 századot megőrzött az előnyéből.

A címvédő osztrák Benjamin Raich negyedik lett, így Ausztria óriási meglepetésre a férfiak között egyetlen érmet sem nyert férfi alpesi síben.

A sífutóknál a nők 30 kilométeres, klasszikus stílusban megrendezett versenyét tartották, amely egészen izgalmas befutót hozott. Nagyon sokáig a Vancouverben már háromszoros olimpiai bajnok borvég Marit Björgen vezetett, aztán a Világkupában vezető, de az olimpián még arany nélküli lengyel Justyna Kowalczik állt az élre. Az utolsó száz méteren Björgen eszméletlen nagyot hajrázott, felzárkózott Kowalczyk mellé, aki azonban utolsó erejével behúzta az olimpiai aranyat. Három tizedmásodperc döntött harminc kilométeren.

Magabiztosan lett első az amerikai egység a négyesbobok versenyében, Steven Holcombék a négy futamból hármat megnyertek. Az utolsóban már a biztonságra törekedtek, itt a német Andre Lange nyert, aki így bejött a második helyre. Langét ez kevéssé vigasztalhatja, a kettesek után ugyanis itt is nagy esélyesnek számított. Négy olimpiai arannyal és egy ezüsttel fejezte be olimpiai pályafutását, ezzel sportága legeredményesebbje lett a téli játékokon. A négyes volt az első olyan olimpiai szám, amiben elindult és nem nyerte meg.

Az éremtáblázaton Kanada vezet, tizenhárom arannyal, az utolsó napon már nem lehet elvenni a házigazdától az elsőséget. A 36 dobogós hellyel (9 arany, 14 ezüst, 13 bronz) álló  Egyesült Államok azonban már biztosan megdönti az olimpiai rekordot éremhalmozásban. A németek ugyanennyit gyűjtöttek 2002-ben, Salt Lake Cityben, de az amerikaiaknak már biztosan lesz még egy érmük, mivel bejutottak a férfi jégkorongtorna döntőjébe, ahol a 13 aranynál járó Kanada lesz az ellenfelük.

A házigazdák számára - a legfontosabbnak tartott hokis diadal megszerzésén túl - az is a tét, hogy a téli játékok történetében egyedüliként 14 első hellyel büszkélkedhessenek. Jelenleg közösen csúcstartók a szintén 13 elsőséget elért szovjetekkel (1976) és a norvégokkal (2002). A házigazdaként begyűjtött aranyak számát tekintve viszont már az örökranglista élére ugrottak, ezen a téren az Egyesült Államok (Salt Lake City, 2002) és Norvégia (Lillehammer, 1994) volt a rekorder 10-10 győzelemmel.