Az olimpia fenegyerekei

Snowboard

2010.02.16. 17:20 Módosítva: 2010.02.16. 17:20
Amikor a snowboard 1998-ban bekerült a téli olimpia műsorába, egészen stílusosra sikerült a bemutatkozása. A kanadai Ross Rebagliati meglepetésre megelőzte az esélyes amerikaiakat, két nap múlva azonban kiderült, pozitív lett a doppingteszje, marihuána nyomait találták vizeletében. Aranyát előbb elvették, majd mégis megtarthatta. A snowboard a téli játékok egyik legnépszerűbb, kifejezetten a fiatalokat megérintő sportága. A krossz 2006-os debütásával pedig itt rendezik a leglátványosabb versenyt is.

Mit?
Akárcsak Torinóban, idén is hat snowboardos olimpiai bajnokot avatnak.
Nők: krossz, félcső, óriás-műlesiklás
Férfiak: krossz, félcső, óriás-műlesiklás

Hogyan jutnak el az aranyig?
A félcsőben a selejtező (két gyakorlata van mindenkinek) után rögtön a döntő következik a legjobb tizenkettővel, itt is két-két gyakorlattal. A két másik szakágban tagoltabb a verseny: a selejtező időeredményei rangsorolnak a kieséses szakaszra, ahol nyolcaddöntők, negyeddöntők, elődöntők után következik a döntő. A különbség az, hogy az óriás-műlesiklásban futamonként kettesével versenyeznek, egy-egy továbbjutóval, a krosszban négyszereplős egy futam.

Hol?
A városközponthoz közel, a Cypress-hegyen rendezik a snowboardosok versenyeit, ahol a freestyle-osok is küzdenek majd. Jó megközelítés, látványos helyszín, pazar rálátás a környékre. Csak a hideggel és a hóval szokott gond lenni a környéken, ahogy idén januárban is meglehetősen magas volt a hőmérséklet és a szervezőknek a hó máshonnan való idehordására, valamint a hóágyúk felállítására kellett koncentrálniuk.

Mire figyeljünk?
A snowboard a friss erő a téli olimpián, a vonzerő a fiataloknak, akiket a biatlonnal meg a síugrással kevésbé lehet megfogni. A hódeszkások még Torinóban is tudtak újat mutatni a látványos krossz bemutatkozásával.

Hogyan? (sportágleírás)
Félcső: pontozásos szám. A selejtezőben valamennyi résztvevő indul, itt két gyakorlata van mindenkinek. A legjobb 12 jut a döntőbe, ahol szintén két-két gyakorlatot mutatnak be. A legmagasabb pontszám nyer.

Paralel óriás-műlesiklás: időméréses szám, kieséses szakasszal. A selejtezőben a két különböző pályán minden versenyzőnek van egy-egy siklása. Az időket sorolják és a legjobb 16 jut a kieséses szakaszba. Itt nyolcaddöntőket, negyedöntőket, elődöntőket és döntőt, illetve helyosztókat rendeznek. A kieséses szakaszban kettesével egymás ellen versenyeznek a versenyzők, két egymás melletti pályán, két futamban. A két siklás eredménye összeadódik, a gyorsabb továbbjut.

Krossz: időméréses szám, kieséses szakasszal. Itt is selejtezőt rendeznek, 32-en maradnak, az eredmények alapján osztják be a csoportokat. A 32 versenyző nyolc, egyenként négyes csoportban versenyez, mindegyik csoportból a legjobb kettő-kettő továbbjut. következik a nyolcaddöntő, a negyeddöntő, az elődöntő, ahol szintén mindig a legjobb kettő-kettő lép tovább, majd következik a döntő.

Lesz itt magyar?

Harmat Rózsa megpróbálta a kijutást, nem jött össze neki a kvalifikáció.

Kik csinálják a legjobban?
Az amerikaiak találták fel ezt a sportot, nagyon jók is benne, de nem minden aranyat ők visznek haza. Torinóban például 3-3 aranyat szereztek a svájciakkal együtt.

Az elmúlt világversenyek legjobbjai:
Férfiak krossz:
Világkupa, 2008/09: Markus Schairer (Ausztria)
Világbajnokság, 2009: Markus Schairer (Ausztria)
Világbajnokság, 2007: Xavier Delerue (Franciaország)
Olimpia, 2006: Seth Wescott (USA)

Férfiak félcső:
Világkupa, 2008/09: Rjo Aono (Japán)
Világbajnokság, 2009: Rjo Aono (Japán)
Világbajnokság, 2007: Mathieu Crepel (Franciaország)
Olimpia, 2006: Shaun White (USA)

Férfiak óriás-műlesiklás:
Világkupa, 2008/09: Siegfried Grabner (Ausztria)
Világbajnokság, 2009: Jasey-Jay Andersen (Kanada)
Világbajnokság, 2007: Rom Flander (Szlovénia)
Olimpia, 2006: Philipp Schoch (Svájc)

Nők krossz:
Világkupa, 2008/09: Lindsey Jacobellis (USA)
Világbajnokság, 2009: Helena Olafsen (Norvégia)
Világbajnokság, 2007: Lindsey Jacobellis (USA)
Olimpia, 2006: Tanja Frieden (Svájc)

Nők félcső:
Világkupa, 2008/09: Liu Csiaju (Kína)
Világbajnokság, 2009: Liu Csiaju (Kína)
Világbajnokság, 2007: Manuela Pesko (Svájc)
Olimpia, 2006: Hannah Teter (USA)

Nők óriás-műlesiklás:
Világkupa, 2008/09: Amelie Kober (Németország)
Világbajnokság, 2009: Marion Kreiner (Ausztria)
Világbajnokság, 2007: Jekatyerina Tudegeseva (Oroszország)
Olimpia, 2006: Daniela Meuli (Svájc)

Mi történt az olimpiákon?
Az olimpiák történetében egyedülálló módon a szabad életformát kedvelő snowboardosok nem voltak egyértelműen meggyőződve arról, hogy jó nekik, hogy itt lehetnek. Nem is ácsingóztak úgy a NOB után, mint más sportágak, inkább berántották őket a játékokra, ami végül jó húzásnak bizonyult. 98-ban, Naganóban a félcső és az óriás-műlesiklás szerepelt snowboardos számként, 2006-ban csatlakozott a krossz.