Bode Miller jobb az agyonsztárolt Vonn-nál

2010.02.22. 07:39
Egy bronz, majd egy ezüst után aranyat nyert Vancouverben az amerikai Bode Miller, aki eddig minden számában érmet szerzett. A négyszeres világbajnoknak ez volt az első aranya olimpián. Nála is eredményesebb a kevesebb alkoholt fogyasztó és fotogénebb német Magdalena Neuner, aki már két aranyat és egy ezüstöt nyert. Bobban történelmet írt a szintén német Andre Lange, Kevin Kuske páros. Jégtáncban a 14. helyen áll a Hoffmann Nóra, Zavozin Maxim duó. Kanada kikapott hokiban az amerikaiaktól. Vancouver, kilencedik nap.

32 évesen szerezte meg első olimpiai aranyát az amerikaiak zseniális, ám nehéz természetű alpesi sízője, Bode Miller. Ezt már négy éve is várták tőle, akkor inkább ivott, most emiatt már leírták, tavaly vissza is vonult, mégis megnyerte a szuperkombinációt. Pedig a lesiklása nem sikerült, a Vancouverben eddig parádézó (lesiklásban ezüstöt, szuper G-ben aranyat nyerő) norvég Aksel Lund Svindal vitte az első számot. Svindal azonban nem annyira jó szlalomos, tévesztett is műlesiklásban, Miller viszont ezúttal nem hibázott, még azt a horvát Ivica Kostelicet is megelőzte, akinek az édesapja tűzte ki a szlalompályát. (Kostelicék nagy sorozatban vannak ebben a számban, nyolc, illetve négy éve Janica nyert a nőknél, Ivica pedig a 2006-os ezüstje után szerzett egy újabbat.)

Alpesi sí, férfi szuperkombináció

1. Bode Miller (USA) 02:44,92

2. Ivica Kostelic (horvát) 02:45,25

3. Silvan Zurbriggen (svájci) 02:45,32

Bode Miller eddig három számban indult, és három érmet szerzett (bronzzal kezdett lesiklásban, ezüstöt szerzett szuper G-ben, és győzött szuperkombinációban, még két száma van), ezzel egyelőre simán veri az olimpia előtt agyonsztárolt Lindsay Vonnt (aki egy aranya mellé egy bronzot nyert eddig, egyik számában pedig kiesett). De Millernél is eredményesebb eddig a jól mutató német Magdalena Neuner, aki biatlonban egy ezüst és egy arany után még egy aranyat besöpört. A sílövők 12,5 kilométeres tömegrajtos számát nyerte meg úgy, hogy két célt elhibázott, de ez is simán belefért, a szám orosz világbajnokára vert több mint öt másodpercet. A jól futók állhattak fel a dobogóra, a hibátlanul célzó orosz Olga Medveceva csak negyedik lett. A nőknél váltóban Neuner újabb aranyat szerezhet.

Biatlon, női tömegrajtos 12,5 km

1. Magdalena Neuner (német) 35:19,6

2.  Olga Zajceva (orosz) 35:25,1

3. Simone Hauswald (német) 35:26,9

A férfi biatlonosoknál már nem is meglepő hír, hogy gyalázatosan szerepelt az ötszörös olimpiai bajnok Ole Einar Björndalen. Pocsékul lőtt, hetet is hibázott, ezzel a legrosszabbul célzó volt az egész mezőnyben, végül 27. lett. Nyert a tökéletesen lövő orosz Jevgenyij Usztyugov, neki ez volt az első olimpiai aranya. Hibátlanul lőtt a harmadik szlovák Hurajt is, de őt lefutotta a hajrában a francia Fourcade. A legjobb norvég 13. lett.

Biatlon, férfi 15 km tömegrajtos

1. Jevgenyij Usztyugov (orosz) 35:35,7

2. Martin Fourcade (francia) 35:46,2

3. Pavol Hurajt (szlovák) 35:52,3

Björndalentől eltérően nem omlott össze a német Andre Lange, Kevin Kuske páros bobban, a sportágukban elsőként lettek négyszeres olimpiai bajnokok, miután magabiztosan (a négy futamból hármat is megnyerve) győztek a kettesek között. Lange pénteken hozzátehet még egyet aranyat a kollekciójához, a négyesbobosok között is elindul, az lesz a 36 éves sportoló utolsó versenye.

Kettes bob, férfi

1. Andre Lange, Kevin Kuske (német) 03:26,65

2. Thomas Florschütz, Richard Adjei (német) 03:26,87

3. Alekszandr Zubkov, Alekszej Vojevoda 03:27,51

Női gyorskorcsolyában a holland Ireen Wüst győzött 1500 méteren, ezzel 23 évesen már kétszeres olimpiai bajnok, négy éve Torinóban 3000 ezren nyert már egy aranyat.

Gyorskorcsolya, női 1500 méter

1. Ireen Wüst (holland) 01:56,89

2. Kristina Groves (kanadai) 01:57,14

3. Martina Sábliková (cseh) 01:57,96

Először osztottak érmeket a szabadsítlusú krosszban. A svácji Schmid nyert simán, a nagy favorit hazai Christopher Delbosco bukott a döntőben, de az első helyre esése előtt sem volt esélye.

Szabadstílusú sí, férfi krossz

1. Michael Schmid (svájc) 

2. Andreas Matt (osztrák)

3. Audun Grönvold (norvég)

A második kört tudták le a jégtáncosok, az originálban egy hellyel, a 14.-re csúszott vissza a Hoffman Nóra, Zavozin Maxim duó. Csárdásra táncoltak, 51,22 pontot kaptak, többet, mint az előttük álló ukránok, de nem tudták megelőzni őket. A mögöttük lévő amerikai kettős viszont több helyet is javított. Meglepetés, hogy elvesztette a kötelezőben szerzett első helyét az orosz Okszana Domnyina, Makszim Sabalin duó, két kör után a kanadai Tessa Virtue, Scott Moir vezet, második az amerikai Meryl Davis, Charlie White.

Hokiban nagy rangadókat rendeztek. Elsősorban kapusuk, Ryan Miller parádéjának köszönhetően az amerikaiak 5-3-ra legyőzték az egyenlítés reményében a kapusukat is lehozó házigazda Kanadát, az oroszok pedig nagyon jó meccsen, üres kapus góllal verték 4-2-re a cseheket. A jégkorongblog számításai szerint a gyengén rajtoló kanadaiak már a negyeddöntőben találkozhatnak az oroszokkal.

A kanadaiakat - ha egyáltalán - vigasztalhatja, hogy curlingben a férfiak hét meccs után is veretlenek, a nők viszont kikaptak Kínától, de még így is elsők.

Az éremtáblázatot tovább is az Egyesült Államok vezeti (hét arany, hét ezüst, 10 bronz), de nagyon feljött Németország (hat arany, hét ezüst, öt bronz). Norvégiának és Svácjnak öt-öt aranya van, de a norvégok jobban állnak (három ezüstjük és bronzuk is van, míg Svájcnak csak két bronza).