Ebből még érem is lehet

2010.02.13. 14:16
A négy évvel ezelőttihez képest hárommal kevesebben, tizenhatan lehetnek ott az idei téli olimpián. Torinóban a rövidpályás gyorskorcsolyázók révén 26 év után először végeztek pontszerző helyen magyarok, most kis szerencsével még az érem is meglehetne.

Három alpesi síelő, három műkorcsolyázó, hét rövidpályás gyorskorcsolyázó, két sífutó és egy sífutó alkotja a vancouveri magyar olimpiai csapatot. Ez hárommal kevesebb, mint a torinói volt, a különbséget elsősorban az okozza, hogy 2006-ban volt magyar bobnégyes a játékokon, most nincs. Igaz, négy éve csak négy rövidpályás gyorskorcsolyázónk volt ott, ezúttal heten ők vannak.

A magyar csapat

Alpesi sí:
Bene Márton
Berecz Anna
Döme Zsófi

Jégtánc:
Hoffmann Nóra, Zavozin Maxim

Műkorcsolya:
Sebestyén Júlia

Rövidpályás gyorskorcsolya
Darázs Rózsa
Darázs Péter
Heidum Bernadett
Huszár Erika
Keszler Andrea
Knoch Viktor
Lajtos Szandra

Sífutás
Tagscherer Zoltán
Viczián Vera

Sílövészet:
Tagscherer Imre

Az egyébként is fiatal sportág (1988 óta szerepel a játékok műsorán) magyar képviselőinek ez lesz a harmadik olimpiai részvétele, de már most elmondható, hogy a short trackeseké lett az új téli magyar sikersport. 2006-ban Huszár Erika 4., Knoch Viktor 5. lett 1500 méteren, utoljára a Sallay-Regőczi jégtáncpáros szerepelt hasonlóan jól az olimpián (80-ban ezüstöt szereztek), arra pedig, hogy ketten végezzenek pontszerző helyen, 1948 óta nem votl példa. A short trackesek azóta szereztek Eb-aranyat (a női váltó 2009-ben), junior-vb-2. helyet (Knoch Viktor szintén tavaly) és hét versenyző kijuttattak az olimpiára.

Nagy siker lenne, ha a 2006-os szereplést sikerülne megismételni. Erre a női váltónak lenne a legnagyobb esélye, mert a mezőny nyolcfős, két az elődöntő után már jön is a döntő. Pénteken azonban kiderült, a döntőbe nagyon nehéz út vezet: Kínával, Kanadával és Japánnal került egy selejtezőbe a magyar válogatott. A kínaiak a mezőny talán legjobbjai, a kanadaiak pedig otthon versenyeznek. Elég annyit hozzátenni, hogy a USA Today című lap Kínát várja a szám első, Kanadát a harmadik helyére. Azonban ez az a sportág, ahol néha olimpiai aranyak múlnak egy rossz előzésen, egy ütközésen.

Az egyéni számokban a Torinóban negyedik Knoch Viktor minden távon indul, sokoldalú versenyző, ő bárhol képes jó eredményre. A másik fiú, Darázs Péter 500 méteren érhet a legmesszebb. A lányoknál a nemrég Eb-2. Heidum Bernadett ezer méteren lehet a legjobb, Huszár Erika a tapasztalatira építhet, Darázs Rózsa a 2006-os tizedik helyről szeretne előrelépni.

Hoffmann Nóra és Zavozin Maxim edzenek Vancouverben
Hoffmann Nóra és Zavozin Maxim edzenek Vancouverben

A többi sportágban nem lehetnek ilyen reményeink, de a műkorcsolyázó Sebestyén Júlia már a kijutással egyedülállót alkotott: a vancouveri a negyedik olimpiája. A Hoffmann Nóra, Maxim Zavozin jégtáncpárosnak a januári Eb után ez lesz az első igazi világversenye, a tizedik hely környékére várják magukat.

A síelők közül az alpeseiknél hárman indulnak: Berecz Anna mind az öt számban rajthoz áll, a vancouveri magyarok legfiatalabbja, tizenhét éves Döme Zsófi a két gyorsban, Bene Márton a két technikaiban. A sífutó Viczián Vera 38 évesen, második gyereke születése után jutott ki, Tagscherer Zoltánnak a harmadik olimpiája ez, akárcsak bátyjának, a sílövő Imérnek. A magyar síelők maximális célja az lehet, hogy a mezőny első felében végezzenek.