Nykänen Finnország bukott nemzeti hőse

2010.02.13. 17:13
A síugrás történetének egyetlen négyszeres olimpiai bajnoka a finn Matti Nykänen, aki 88-ban máig egyedülálló módon mindhárom számot megnyerte. Visszavonulása után azonban botrányaival, többször is börtönt érő tetteivel rombolta le saját mítoszát.

Névjegy

Név: Matti Nykänen
Született: 1963. július 17. Nemzetisége: finn Sportága: síugrás Eredményei: 4×olimpiai bajnok (1984: normálsánc, 1988: normálsánc, nagysánc, csapat), olimpiai-2. (1984), 5×világbajnok (1982: nagysánc, egyéni, 84, 85, 87, 89: nagysánc, csapat), 4×összetett Világkupa-győztes, 46×Vk-futamgyőztes, 2×Négysáncverseny-győztes, 2×Év sportolója Finnországban, 13×finn bajnok

Nemcsak a síugrás, a téli sportok történetének egyik legnagyobb alakja a finn Matti Nykänen. Mégis, ha valaki most rákeres a nevére, nem olimpiai aranyairól kap találatokat, hanem botrányos magánéletéről, például múlt karácsonykor a felesége ellen elkövetett késelésről ömlenek a hírek. Az egykor hősként ünnepelt Nykänen maga ismerte el 2006-os önéletrajzi könyvével, hogy milyen mélyre jutott: "Üdvözlet a pokolból" - így a cím.

A klasszikus ugróstílus - amikor még párhuzamosan tartották a léceket, nem V-alakban - utolsó olimpiai bajnoka tizenkilenc évesen robbant be. Rendkívül vékony alkatával - amihez hasonló volt pályafutása nagy riválisa, Jens Weissflog is, mindketten nagyjából 54 kilósak voltak - új iskola teremtődött.

A finn első olimpiáján rögtön mindkét számban érmet szerzett. Szarajevóban a normálsáncon még le tudta győzni Weissflog, pedig két méterre volt az olimpiai aranytól. A nagysáncon azonban már Nykänen dominált. Már az első, 116 méteres ugrásával akkora előnyt szerzett, hogy a másodikban biztosra mehetett volna (a második Weissflog kilenc méterrel maradt el mögötte), de az nem ment neki. 111 méterre ugrott, összesítésben pedig az olimpiai síugrás legnagyobb különbségével, 17,5 ponttal győzött.

Szarajevó után azonban Nykänen nem tudott megbírkózni a sikerrel, képtelen volt megszokni, hogy minden lépését figyelik. A következő években mindenkivel gondja akadt: a csapattársaival, ez edzőivel (kétszer ki is rakták a finn válogatottból), a rendőrséggel és az alkohollal. Hiába tartották sportága legnagyobb tehetségének, Calgary előtt kétséges volt, mire lesz képes.

Matti Pulli, aki végig az edzője volt, azt mondta, idősebb és okosabb lett, már tudja kezelni a helyzetet. Valóban, az időközben apává lett Nykänen összeszedte magát, életében talán utoljára.

88-ban a normálsáncot ugyanolyan magabiztosan nyerte, mint a nagysáncot négy évvel korábban (89,5 méterrel mindkét sorozatban ő volt a legjobb, összesítésben tizenhét pont volt az előnye). A nagysáncon a második ugrásban volt ugyan nála jobb, de 16 pontot vert a mezőnyre. Az olimpiákon először egy harmadik síugrószámot, a csapatversenyt is megrendezték. A négyes csapatok minden tagjának volt 2-2 ugrása és összeadták az eredményeket. Nykänen itt is magasan a legjobb volt, társai sem maradtak el tőle, így Finnországé lett az arany. Nykänen a síugrás első, eddig egyetlen négyszeres olimpiai bajnoka lett, azon kevesek egyike, akik egy sportág valamennyi aranyát el tudták vinni egy olimpián.

Azóta egy nemzet hőséből sokak szemében a nemzet szégyene lett: nehéz lenne felsorolni azt a sok botrányt, ami a nevéhez tapadt az elmúlt két évtizedben. Lobbanékony természete, az alkohol és egy mindig kéznél lévő kés keverte sokszor bajba. Megállapodni nem tudott, négy nővel összesen ötször kötött házasságot. Kipróbálta magát zenészként, ami eleinte sikert is hozott neki, első albuma aranylemez lett. Azonban egyre jobban az alkoholizmusba süllyedt, időközben politikusnak állt, városi képviselő volt. A 90-es évek végére olyan rossz anyagi helyzetbe került, hogy egy kaszinóban válallt fellépéseket sztriptíztáncosként.

99-ben ismerte meg a kolbászgyáros milliomosnőt, Mervi Tapolát, extrém kapcsolatuk azóta is tart. Már a következő évben bántotta a nőt, aki távoltartási végzést kért ellene, 2001-ben mégis összeházasodtak. Az erőszakos Nykänen többször is bántotta Tapolát, aki rendre feljelentette őt, majd visszavonta a feljelentéseket. 2003-ban elváltak, de 2004-ben újra összeházasodtak. Ugyanebben az évben egykori bajnok nem rá, hanem egy családi barátra támadt: ittasan megkéselte a férfit. Ezért októberben 26 hónap börtönre ítélték, de a következő szeptemberben szabadulhatott: Kamerák hada és Tapola várta a börtönkapuban. Négy napig bírta balhé nélkül, újra feleségére támadt, ezért 2006-ban négy hónapot ült, amikor kijött, egy pizzériában szúrkált. Ezért már két év járt volna, azonban hatvan nap börtönre és 57 nap közmunkára enyhült az ítélet.

Az utóbbi időben úgy tűnt, megenyhült, 2006-ban a slágerlistáig jutott egy dala, a személeletes című "Talán ittam, talán nem". Néhány hete azonban újra a hírkbe került: karácsonykor felesége vérző fejjel rohant át a szomszédokhoz, mert Nykänen késsel támadt rá és egy fürdőköpeny övével meg akarta fojtani. Úgy tűnt, akár emberölési kísérlet is lehet a vád, de felesége három nappal később visszavonta vallomását. Ekkor derült ki az is, hogy a házaspár a múlt nyáron tizennégyszer adta be a válókeresetet, majd mindannyiszor vissza is vonták. Matti Nykänen vesszőfutása nem ért véget.