Nem lehetsz mindig te a peches

2010.02.13. 16:56 Módosítva: 2010.02.12. 13:56
Négy évvel ezelőtt, Torinóban 26 év után a legjobb magyar téli olimpiai helyezést érte el a rövidpályás gyorskorcsályázó Huszár Erika, 1500 méteren negyedik lett. Azóta a váltóval Európa-bajnok, és társaival hasonló nagy dobásra készül Vancouverben.

Névjegy

21
Huszár Erika
Született: 1983. 10. 22., Jászberény
Sportág: rövidpályás gyorskorcsolya Egyesülete: Jászberényi SE Eredményei: olimpiai-4. (1500 m, 2006), Európa-bajnok (váltó, 2009), 2×Eb-3. (500 m, 2009, 2010), Világkupa összetett 6. (2006) Versenyszámai Vancouverben: 500 m, 1000 m, 1500 m, 3000 m váltó

"Tudom, hogy mennyire izgultam négy éve. Nem szabad izgulni, az a legfontosabb és én ebben tudok segíteni a többieknek" - mondta a vancouveri téli olimpia rajtja előtt Huszár Erika. Ő a rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott legidősebb tagja, vagyis ő a legtapasztaltabb. Huszár négy éve, Torinóban negyedik lett 1500 méteren, ez 1980 óta a legjobb magyar szereplés téli olimpiákon. Huszár előtt néhány nappal Knoch Viktor volt ötödik ugyanezen a távon, ez a két eredmény pedig azt jelentette, hogy 1948 óta először végzett két magyar az első hatban ugyanazon az olimpián.

Huszár érzi, hogy a rutinja miatt kérdezik őt a többiek, de hozzáteszi, valójában szeretik valamennyien kikérni a másik véleményét, sőt, azt is meg tudják mondani egymásnak, ha valami nem tetszik. "Testvérként működünk" - mondja négy társáról, Darázs Rózsáról, Heidum Bernadettről, Keszler Andreáról és Lajtos Szandráról, akikkel együtt alkotják a váltót.

Vancouverrel kapcsolatban az olimpiai negyedik azt mondta, neki a váltó a szíve csücske. Azt szeretné, ha meglepetést okoznának, ami legalább pontszerző helyet jelent. A váltó nyolccsapatos mezőnyben indul, két négyes elődöntő után A- és B-döntőt is rendeznek, vagyis a a döntőből kimaradóknak az ötödik-hatodik helyért is meg kell küzdeniük. Az egyéni számokban nincs elvárása magával szemben. Úgy véli, ezért is jó a váltó, mert az a fontosabb, ezért a többi távon már felszabadultabban tud versenyezni.

"Ez eléggé egy hullámvasút, benne van a pakliban minden. De éppen ez a szépség ebben a sportágban: figyelni kell, le kell reagálni a történéseket és meg kell oldani a helyzetet."

A rövidpályás gyorskorcsolyára különösen igaz, hogy nem lehet megoldani bizonyos helyzeteket, teljesen vétlenül, hibátlanul teljesítve is el lehet bukni, például egy ütközés miatt.

"Ilyen előfordul, de a szerencse forgandó, nem lehetsz mindig te a peches. Máskor majd neked lesz szerencséd."

Huszár Erika nemrég múlt huszonhat éves, kérdés, mit tervez a jövőre, számol-e egy újabb olimpiával. Azt mondta, felmerült már a hogyan tovább, de most kizárólag Vancouver érdekli. Ki akarja élvezni a februárt, a sok edzés után végre ott szeretne lenni az olimpián.

Többszörösére tud nőni a teljesítménye

"A válogatott legidősebbje, így rendkívül rutinos versenyző. Emellett abszolút versenyző típus, többszörösére tud nőni a teljesítménye - dicsérte Huszár Erikát szövetségi kapitánya, Telegdi Attila. - Ahogy a lányokra jellemző, vele is többet kell lelkizni, ezzel együtt ő akkor is tud jót nyújtani, ha egyébként nincs igazán jó formában. Kicsit ugyan már koptak az alkatrészei, nehezebben regenerálódik egy verseny után, azonban alapjában véve rendkívül jó izomzattal rendelkezik, sprinter alkat."