Istenek alkonya Vancouverben

2010.02.19. 08:49
Hat aranyérmet osztottak ki a téli olimpia csütörtöki versenynapján. A norvégok kettőt nyertek, és összesítve már száznál járnak. A nap azonban elsősorban a nagy nevek bukásáról szólt: az amerikai Lindsey Vonn kiesett, még dobogóra sem állhatott, Pljuscsenko és Björndalen legalább második lett, utóbbi holtversenyben. A sérült szlovén sífutóhős visszalépett, a kanadai hokisokat meglepte Svájc, az oroszokat szétlövésben verte Szlovákia.

Ahogy a legtöbben előre várták, norvég arany született a férfi biatlonosok 20 kilométeres számában a vancouveri téli olimpia hatodik napján. Nem az végzett azonban az első helyen, akire a legtöbben számítottak. Az aranyat ugyanis Ole Einar Björndalen helyett az őt tíz másodperccel verő Emil Hegle Svendsen nyakába akasztották.

Ha a végül a második helyen is csak holtversenyben végző ötszörös olimpiai és tizenháromszoros világbajnok Björndalennek sikerült volna nyernie, akkor ő szerezte volna a norvégok százegyedik téli olimpiai aranyérmét. A nap kezdetén még 99-nél álltak, a századikat a biatlonos Tora Berger nyerte a 15 kilométeres egyéni számban egy kazah és egy fehérorosz versenyző előtt.

Persze Svendsen sem a semmiből bukkant elő: háromszoros világbajnokként nyert most olimpiát is (négy éve Torinóban még csak hatodik helyen zárt), Björndalennel megosztva a fehérorosz Szergej Novikov lett ezüstérmes. A versenyszámban a magyar Tagscherer Imre a 82. helyen zárt.

Az eddig érem nélkül álló fehéroroszok tehát egy nap alatt kétszer is dobogós helyen végeztek, hála a biatlonnak, így immár 25 ország neve szerepel az éremtáblázaton. Míg a fehéroroszok az első érmüket, az ausztrálok az első aranyukat ünnepelhették csütörtökön. Snowboardban a női félcsőt az ausztrál Tora Bright nyerte két amerikai, Hannah Teter és Kelly Clark előtt.

Nemcsak Björndalennek, hanem egy másik sportág emblematikus alakjának, Jevgenyij Pljuscsenkónak is meg kellett elégedni ezen az olimpián az ezüsttel. A háromszoros világ- és hatszoros Európa-bajnok orosz műkorcsolyázó, aki 2006-ban a négy évvel korábbi második helyen után olimpiai bajnok is lett, az amerikai Evan Lysacektől kapott ki, holott a rövidprogram után még félpontos előnye volt. A harmadik a japán Takahashi Daicuke lett.

Az amerikaiak ezzel már a hatodik aranyérmüket nyerték, és járhatnának hétnél is, ha a Lindsey Vonn, aki lesiklásban már szerzett egy aranyat az Egyesült Államoknak, a szuperkombinációban is nyerni tudott volna. A kombináció első száma, a lesiklás után erre volt is esély, hiszen Vonn azt is megnyerte, ám a szlalomban kiesett, miután nem tudta teljesíteni az egyik kaput.

Az aranyat így a lesiklás után Vonn mögött második helyen álló német Maria Riesch nyerte Vonn honfitársa, Julia Mancuso és a svéd Anja Pärson előtt. Utóbbi a nap hőse volt, hiszen szerdai hatalmas esése után tudott bronzérmet szerezni, Berecz Anna a 27. helyen végzett. (A csütörtök eseménye, hogy egy másik szerdai bukó, a szlovén sífutó Petra Majdic, aki négy törött bordával nyert bronzot, visszalépett az olimpiától.)

A kanadaiak csütörtökön sem maradtak arany nélkül, a gyorskorcsolyázó Christine Nesbitt 1000 méteren nyert, mindössze 2 századmásodperccel verve a holland Annette Gerritsent, aki honfitársa, Laurine van Riessen elől szerezte meg az ezüstöt.

A kanadaiak örömében némi üröm is vegyült ezen a napon, jégkorongozóik ugyanis meglepő módon pontot vesztettek Svájc ellen, csak szétlövésben tudtak 3-2-re nyerni (curlingben pedig épp ez a két ország veretlen még az olimpián). Szintén nem volt elég hatvan perc a végeredmény kialakulásához a szlovák-orosz meccsen, itt a szétlövés a hetedik sorozatban az esélytelenebbnek vélt szlovákok javára döntött (2-1). A harmadik meccsen az amerikaiaknak nem volt ilyen gondjuk, 6-1-re verték Norvégiát.