Két gyerekkel, 38 évesen az olimpiára

2010.02.15. 13:53 Módosítva: 2010.02.15. 13:52
Első olimpiájára ment a sífutó Viczián Vera. A 10 kilométeres szabadstílusú versenyre készült, majd a nevezések véglegesítése után kiderült, a 1,5 kilométeres sprintben is indulhat.

Névjegy

Név: Viczián Vera
Született: 1972. szeptember 28. Sportága: sífutás
Klubja: Vasas
Eredményei: többszörös magyar sífutó-, sírollerbajnok, északisí-vb-82., Worldloppet Master
Versenyszámai Vancouverben:
1,5 km sprint, 10 km szabadstílusú

A sífutni tíz-tizenegy évesen kezdett Viczián Vera története érdekesen alakult. Fiatal korában még versenyzett, aztán szabadidős tevékenységnek maradt meg számára ez a sport. Két diplomát szerzett, dolgozott, most tíz éve van a K&H Banknál.

A fordulatot furcsa módon az hozta meg, amikor a jelenleg öt és féléves Balázs után három évvel ezelőtt megszületett második gyermeke, Ági is.

"Amikor otthon maradtam, lett egy kis időm arra, hogy újra mozogjak. A család is tudott segíteni, vigyáztak a gyerekekre, így újra felkészülhettem. Aztán amikor 2008-ban megnyertem a magyar bajnokságot, megnyílt a lehetőség, hogy kiharcolhatom az olimpiai részvételt."

Ez nem volt olyan könnyű, de a nemzetközi síszövetség (FIS) olimpiai kvalifikációs rendszerét úgy alakították ki, hogy a kisebb ország versenyzői se legyenek esélytelenek. Az elsődleges kvlifikációhoz 120 FIS-pont alatt kell lenni. Ebben a rendszerben a minél kisebb pontszám a jobb, mert a versenyeken szerzett helyezésért járó pontokhoz még büntetőpontokat adnak, ha gyengébb mezőnyben érte el az eredményét a versenyző.

A második körös kvalifikáció azokra az országokra vonatkozik, amelyek egyetlen versenyzőt sem juttattak ki a 120 pontos rendszerben. Ezek az országok kapnak 1-1 helyet a férfi és a nők sprint számában vagy a 15/10 km-es távon, de csak akkor, ha van olyan versenyzőjük, aki 300 FIS-pont alatt áll. (A FIS-pontok amúgy nem összeadódnak, hanem átlagolódnak.)

A sífutás nem a tinik sportja, itt előfordul, hogy harmincéves korukra érnek be a versenyzők, így Viczián Vera 38 évével egyáltalán nem lóg ki a mezőnyből. Vancouverben nem lehet más a célja, mint hogy a hasonló adottságú országokból érkezőket megverje, hogy a szezon legjobbját fussa.

"Én is örülök, hogy kiderült, két gyerekkel, harminc felett bele lehet még ilyen kalandokba vágni. Ez egy nagyon szép sportág, amely nagyon sokat adott nekem azzal, hogy hihetetlen erőnlétet, nagy fegyelmet, sok munkát és rendszerességet követel. Sokszor megtapasztalhatom a korlátaimat, ezek feszegetése nagyon nagy kihívás."