Megszenvedtek ezért az olimpiáért

2010.02.19. 12:49 Módosítva: 2010.02.19. 15:29
Más párokkal juniorként nagyon sikeresek voltak, de felnőttként már nem úgy ment partnerükkel, ahogy várták. Így Hoffmann Nóra és az amerikai-orosz Maxim Zavozin is váltott, 2007 óta együtt versenyeznek. betegség, komoly sérülés és Zavozin elhúzódó honosítása hátráltatta őket, de végül eljutottak az olimpiára.

Névjegy

07
Zavozin Maxim
Született: 1985. március 2., Moszkva Sportága: jégtánc
Egyesülete: Piruett SE
Eredményei Hoffmann Nórával: Eb-10. (2009)
Korábbi párja: Morgan Matthews - junior világbajnok (2005), junior vb-3. (2004), felnőtt vb-16.

"Az, hogy nem ismernek minket, előny is lehet, hiszen frissességet, új színt hozunk, felrázhatjuk egy kicsit mezőnyt" - véli a friss magyar állampolgár Maxim Zavozin.

Az orosz születésű, de korábban amerikaiként induló jégtáncos Hoffmann Nóra párja. Az az egyedi eset az övék, hogy az olimpia lehet az első közös világversenyük, amit befejeznek.

Gyötrelmes a közös történetük, ami azzal kezdődött, hogy mindketten felbontották korábbi sikeres párosukat. Hoffmann Elek Attilával versenyzett sokáig, a juniorok között vb-ezüstig jutottak, de korábbi sikereiket nem tudták felnőtt eredményekre váltani. A 2006-os torinói 17. hely és Elek következő évi lábtörése után úgy döntöttek, szétválnak útjaik. Hoffmann már ekkor kinézte magának Zavozint, aki szintén különvált korábbi társától, Morgan Matthewstól. A Moszkvában született, de tizenhárom éves kora óta az Egyesült Államokban élő Zavozin nyerni is tudott a junior-vb-n, 2005-ben. (Hoffmannék ezüstje évében harmadikként végeztek.)

Már a 2007 szeptemberi kezdés sem volt egyszerű, mert az amerikai szövetség tízmillió forintnak megfelelő lelépési díjat kért Zavozinért nevelési költség címén azért, hogy engedje magyarként versenyezni. Közben ott volt az idén 25 éves jégtáncos állampolgárságának ügye is, hiszen olimpián csak magyarként indulhat Hoffmann párjaként. De már a versenyzéshez is letelepedési engedély kellett, így rögtön nem vághattak neki a nemzetközi mezőnynek. Közben pedig elindult Zavozin honosítása, ami hosszú, kétéves folyamat lett.

A jégtánckettős az original programját adja elő januárban a tallinni műkorcsolya Eb-n
A jégtánckettős az original programját adja elő januárban a tallinni műkorcsolya Eb-n

"Valószerűtlennek tűnt az elején, hogy sikerülhet. Természetesen semmi sem volt garantált, ráadásul az elején azt sem tudtuk, hogyan fogjunk bele - mondta a magyar állampolgárság megszerzéséről Zavozin. - Az egész egy hullámzó folyamat volt, de végig reménykedtünk. A közös munkára semmilyen hatással nem volt, mi közben tettük a dolgunkat. Belül az elejétől fogva tudtam, éreztem, hogy minden rendben lesz."

Miközben várták az oroszból lett amerikai honosítását, elkezdték a versenyzést, azonban újabb gondok akadtak. A tavalyi Eb-n ugyan ott voltak, a kötelező tánc után nyolcadik helyen álltak, de Zavozin lebetegedett. Az originálban már lázasan lépett a jégre, a megerőltetéstől aztán teljesen ledöntötte a kór, vissza kellett lépniük. Következhetett volna a világbajnokság, de Hoffmann egy edzésen szerencsétlen balesetet szenvedett: az esés nem volt nagy, de amikor leérkezett, a fejét a palánkba verte. Koponyaalapi törést szevedett, egy ideig még reménykedtek, Hoffmann azonban a nyár közepéig nem léphetett jégre.

A helyzet annyira komoly volt, hogy Hoffmann-nak lényegében újra kellett tanulnia korcsolyázni, ugyanis hosszú ideig szédült, amikor jégre lépett.

Aztán az első nagyobb versenyükön, amit be tudtak fejezni - a tavaly szeptemberi oberstdorfi Nebelhorn Nagydíjon - meg szerezték a vágyott vancouveri kvótát. Hoffmann-nak ez lesz a második olimpiája, Zavozin azonban egy hellyel lemaradt Torinóról, ő újonc lesz.

Névjegy

05
Hoffmann Nóra
Született: 1985. április 8., Budapest Sportága: jégtánc
Egyesülete: Piruett SE
Eredményei Maxim Zavozinnal: Eb-10. (2009)
Korábbi párja: Elek Attila - 2×junior vb-2. (2003, 2004), olimpiai-17. (2006), felnőtt Eb-18. (2005)

Mivel nem voltak korábbi eredményeik, a nagydíjakra nem hívták őket, kisebb viadalokon indultak, ezeket meg is nyerték. Majd jött az Eb, már idén januárban, a kűrben előrelépve végül tizedikek lettek.

Itt már abban a tudatban versenyezhettek, hogy a végig csak remélt honosítás összejött, Sólyom László államfő január közepén aláírta állampolgársági kérelmét, a jégtáncos pedig az Eb után letette esküjét.

Zavozin ennek kapcsán azt mondta, az elején valóban úgy tekintett honosítására, mint a karrierjéhez fontos lépésre, most azonban már kifejezetten büszke arra, hogy magyar állampolgár. Az elmúlt két évben megszerette az országot, a magyarokat nyitott, meleg embereknek tartja. Életük viszont ettől a fordulattól sem lett könnyebb: orosz edzőik miatt sokat edzenek Moszkvában, hasonló okokból sokszor megfordulnak az Egyesült Államokban is, alapjában véve pedig Budapesten készülnek.

A vancouveri lesz az első Európán kívüli nagy versenyük, az amerikaiak ellen még nem is léptek jégre. Hoffmann azt mondta, a céljuk az, hogy a legjobb tízhez a legközelebb legyenek, erre a tudásuk alapján meg is van az esélyük. A 10-16. helyre várják magukat, persze ez egy pontozásos sportág és ők együtt azért újnak számítanak ebben a mezőnyben.

A jégtáncpár azonban Vancouvernél is előbbre tekint, a fő céljuk az, hogy egyszer világbajnoki dobogóra állhassanak. És ott a 2014-es szocsi olimpia is - Zavozin szülőhazájában, Oroszországban.