Nem pályahiba okozta a szánkós halálát

2010.02.13. 09:48
Nodar Kumaritasvili rosszul jött ki egy kanyarból, saját hibájából szenvedett halálos balesetet a pénteki edzésen, a szombati versenyt megtartják.

A 21 éves grúz versenyző tragédiája ellenére nem módosítják a téli olimpia szánkóprogramját. "A nemzetközi szövetség, a FIL két teljes tréninget bonyolít le szombat reggel még az előtt, hogy megkezdődik a verseny az eredtileg tervezett időpontban, helyi idő szerint 17 órakor" - áll a szervezők közleményében.

A szervezőbizottság és a nemzetközi sportági szövetség közös vizsgálatának állásfoglalása szerint minden rendben volt a 15. kanyarig, amelyből azonban rosszul jött ki a grúz versenyző. Megpróbálta javítani hibáját még mielőtt a 16. kanyarba ért volna, nem sikerült neki, "elveszítette a kontrollt szánkója felett, ez vezetett a tragikus balesethez". A halottkémi vizsgálat megállapítása szerint a tragédiát nem pályahibák okozták, bár a történtek után megemelték a jégcsatorna oldalfalának magasságát a szóban forgó kanyarnál.

000T TRDV640356

Kumaritasvili 145 km-es óránkénti sebességgel száguldva kirepült a jégteknőből, és egy oszlopnak csapódott. Helikopterrel kórházba szállították, de nem tudták megmenteni az életét. Holttestét két-három napon belül hazaszállítják - nyilatkozta a tbiliszi tévének a Vancouverben tartózkodó Nika Rurua, Grúzia sportminisztere. A sportolót - aki a Grúz Szánkó Szövetség elnökének, Szeliksz Kumaritasvilinek a fia - Bakurianiban temetik el, ahol született és felnőtt.

"Az egész olimpiai családot lesújtotta a tragédia, amely árnyékba borította a játékokat" - adott hangot megrendülésének Jacques Rogge, a NOB elnöke, aki a könnyeit törölgette nyilatkozata közben.