Összeroskadt a pályát tévesztő sífutó

2010.02.23. 13:52
Első helyen juthatott volna döntőbe a fehérorosz váltó a sprintversenyben, de a befutó elnézte az utolsó kanyart. Ha visszafordul, és a helyes úton megy, akkor is esélye lett volna a továbbjutásra, de ki kellett zárni.

Élete esélyét szalasztotta el hétfőn Lonyid Karnyejenka fehérorosz sífutó, aki a sprint csapatversenyben a célegyenes előtti utolsó balkanyarban pályát tévesztett. A fehérorosz váltó simán továbbjutott volna a döntőbe, ahol reálisan az érmekért küzdhetett volna.

Karnyejenka észrevette, hogy rossz helyen kanyarodott be, és a társak a másik íven mennek, még kétszer lökött magán, és utána tudatosult benne: kizárják, mert a szabályoknak megfelelően ilyenkor mást nem is lehet tenni. A döbbenettől levegőt is alig kapott.

Nyilván önmagát hibáztatta – csapattársa, Szergej Dolidovics is magába roskadt -, hiszen már kétszer jó helyen fordult be, de akkor nem volt ennyire kiélezett a helyzet. A szervezők is hibásak, félreérthető volt, hol kell befordulniuk a sízőknek.

A döntőben a franciák az utolsó váltás előtt estek el, a tavaszias időjárás miatt rövid ujjúban futó Cyril Mirandának még vagy húsz métert kellett volna kibírnia. A kiválóan futó Vincent Vittoz így hiába küzdött, a hetedik helynél előrébb már nem juthatott.

Az aranyat a norvégok nyerték, Petter Northug hatalmasat hajrázott és lehagyta a németek befutóemberét, Axel Teichmannt.