Pljuscsenko nem írt történelmet

2010.02.19. 16:36
Három év kihagyás után visszatért és meg akarta védeni olimpiai bajnoki címét az orosz műkorcsolyázó, Jevgenyij Pljuscsenko. Hiába mutatott be még négyfordulatos ugrást is, az amerikai Evan Lysacek meggyőzőbb volt.

"Már nem vagyok felkészülve arra, hogy jól korcsolyázok és veszítek" - méltatlankodott a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva a férfi műkorcsolyázók péntek hajnali versenye után Jevgenyij Pjluscsenko. A  27 éves orosz versenyző visszatérése után címvédésre készült, de hiába vezetett a rövidprogram után, az amerikai Evan Lysacek mögé szorult a második helyre. "Ez műkorcsolyaverseny, nem tánc" - dühöngött.

A meggyőző és hibátlan Lysacek győzelme azonban nehezen vitatható. Így a párosok versenye után - ott a kínai Sen Hszüe, Csao Hung-po kettős győzött - újabb orosz sorozat zárult le. A férfiaknál 1992 óta csak oroszok szereztek aranyat. Előttük utoljára szintén egy amerikai, Brian Boitano tudott nem oroszként olimpiát nyerni, ugyancsak Kanadában, 1988-ban Calgaryban.

Azóta Viktor Petrenko (1992, Albertville), Alekszej Urmanov (1994, Lillehammer), Ilja Kulik (1998, Nagano), Alekszej Jagugyin vitte el az aranyat Pjluscsenko torinói győzelméig.

Az orosz ezüstje egy másik sorozatot viszont életben tartott: 1952 óta senkinek sem sikerült megvédenie címét a férfi műkorcsolyázók közül. Akkor az amerikai Dick Button duplázott, azóta senki. A sportág egyik legendája Button, az utána következők közül sokak nem is vettek részt az aranyuk utáni olimpián. Az 56-ban győztes Alan Hayes Jenkis után öccse David lett a 60-as bajnok. Egészen 94-ig esély sem volt a címvédésre, akkor Petrenko két évvel győzelme után újra próbálkozott, de csak negyedik lett. Azóta Pljuscsenko volt az első, aki egyáltalán nekidurálta magát ennek.

Pedig Button előtt a férfi műkorcsolyára jellemző volt az aranyhalmozás, a szám első hat olimpiai aranyát ketten nyerték: a svéd Ulrich Salchow (az 1908-as nyári olimpián) a sportág egyik legnagyobb alakja, a szintén svéd Gillis Grafström (1920 - ekkor még ő is a nyári olimpián nyert aranyat, 1924, 1928) és Karl Schäfer (1932, 1936).

Az amerikai Lysaceknek viszont olyan sikerült, amilyen 1984 óta senkinek: világbajnoki címvédőként lett olimpiai aranyérmes, Szarajevóban Scott Hamilton tett hasonlót .