Brian Joubert-t megint legyőzte az olimpia

2010.02.17. 14:10 Módosítva: 2010.02.17. 16:58

"Egy újabb csalódás az olimpián, ezek a versenyek legyőztek engem. Egyszerűen nem megy az olimpián. Valahogy mindig elrontom, fogalmam sincs, hogy miért" - mondta a sírással küszködő világ- és háromszoros Európa-bajnok Brian Joubert, aki a rövidprogramban minden tekintetben alul múlva önmagát a 18. helyen végzett.

Már a négy évvel ezelőtti torinói olimpián is éremesélyes volt, végül több mint 40 ponttal lemaradva a győztes Jevgenyij Pljuscsenko mögött a 6. lett, pedig ha megfutja, amit tud, ott lehetett volna a dobogón. Most Vancouberben alig egy perc alatt szálltak el esélyei az aranyra:  a rövidprogramban ellépte a négyfordulatos ugrását, majd elesett a tripla lutzban, így egyetlen tiszta ugrással (tripla axel), kombináció nélkül 22 ponttal elmaradt Pljuscsenkótól. Bár Jouber a kűrben még javíthat, de az éremre valós esélye már nincs, pedig mindenképp győzni akart.

Joubert sose volt akkora tehetség, mint Pljuscsenko, de az évek során sokat fejlődött előadókészségben, az ugrásai mindig is szépek voltak, lépéssorai pedig Alekszej Jagugyint idézik, aki egy rövid ideig segítette is a felkészülését. Joubert egyébként az egyetlen, aki 2002 után nagy világversenyen (Eb, vb, olimpia) le tudta győzni Pljuscsenkót, méghozzá a 2004-es, budapesti Eb-n.

Akkor Joubert nagyon jó versenyzéssel kihasználta, hogy Pljuscsenko nem korcsolyázott tökéletesen, de éles helyzetben, amikor nagy volt rajta a nyomás, nem csak az olimpián, más versenyeken is elbukott már. A januári Eb-n bronzérmes volt, de ha nem rontja el a kűrt, előrébb végezhetett volna.

Az éremért csatázva Torinóban is visszaesett a szabadprogram után, de talán most, hogy számára már nincs tétje a versenynek, össze tudja kapni magát, hogy egy jó kűrrel búcsúzzon az olimpiától. Már csak azért is, mert 26 éves lesz szeptemberben, és nem valószínű, hogy ott lehet még Szocsiban, 2014-ben.