Gödörbe esett az esélyes sífutónő

2010.02.17. 21:35
Valószerűtlen baleset vezette fel a női sífutók szerdai számát, a sprintet: a legnagyobb esélyesnek tartott Petra Majdic edzés közben egy gödörbe zuhant. Sírt, amikor kiemelték, az is kétséges volt, hogy el tud indulni. Elindult, sőt, a döntőig menetelt és ott hősies versenyzéssel a harmadik lett.

A szlovén sífutónőt a legtöbb jóslat az első helyre tette a 1,5 kilométeres sprintszámának esélyeit illetően. A Vancouverben klasszikus stílusban futott számban az előző szezonban megnyerte a Világkupát, az összetettben második volt, és most is ugyanígy áll. A harmincéves szlovénnak ez a harmadik olimpiája, 2002-ből és 2006-ból egy 6. hely a legjobbja.

A szerdai sprint előtt azonban váratlan nehézsége adódott: edzés közben letért a pályáról és az út melett közvetlenül, lévő gödörbe esett. Egy métert legalább zuhant és kínok között segítették ki az esés után.

Egyelőre pontosat nem tudni a baleset körülményeiről, de a szlovén csapat szóvivője azt mondta, Majjdic szerint teljesen mások a viszonyok a pályán, mint korábban, és sokkal gyorsabb lett.

A szervezőktől annyi segítséget kapott, hogy a nem sokkal később esedékes selejtezőben nem neki sorskolt hármas rajtszámmal kellett indulnia, hanem utolsóként rajtolhatott el.

Szenvedve, de célba ért és tizenkilencedik lett 3:47.84 perces idővel. A beérkezés után azonban összeesett, egy percig mozdulatlanul feküdt a havon.

Úgy tűnt. kétséges a további szereplése, hiszen lépni alig tudott, nemhogy sífutni. Aztán mégis rajthoz állt a kieséses szakaszban. Az első körből simán, futamgyőztesként jutott tovább. Az elődöntőben már nem sikerült neki továbbjutó helyen végeznie, de időeredményével, szerencsés vesztesként döntős lett.

Ott pedig hősies versenyzéssel harmadik helyet szerzett az egész nap imponálóan versenyző norvég Marit Björgen és a lengyel Justyna Kowalczyk mögött. Amikor célba ért, ápolni kellett, gyakorlatilag alig volt magánál. Végül négyen vették ölbe és vitték el. Még az eredményhirdetésre is megtörten, vállát fájlalva érkezett, de mosolygott.

A férfiaknál is látványosra sikeredett a sprint döntője. Mindenki a norvégok sikerét várta, de a hatfős futam két orosz résztvevője óriási tempót diktált, féltávnál mögöttük többen összeakadtak, a zűrzavart kihasználva pedig Nyikita Krjukov és Alekszandr Panzsinszkij olyan előnyre tett szert, hogy az aranyérmet egymást közt dönthették el. A befutó viszont annyira szoros lett, hogy csak a célfutó döntött közöttük. A befutót követően csak a célfotó döntött előbbi javára. A harmadik helyre a nagy esélyesnek tartott norvég Petter Northug ért be.

A férfiak küzdelmében eredetileg Tagscherer Zoltán is indult volna, de a versenybíróság szerdai határozata értelmében ebben a számban mégsem állhatott rajthoz. A magyar versenyző ugyan két számra szerzett indulási jogot, de a döntés révén csak egyet használhatott ki, s azt már megtette a 15 km-es szabadstílusú versenyben.

A szerdai sífutószámok végeredménye

Sífutás, női klasszikus stílusú sprint:
1. Marit Björgen (Norvégia) 3:39.2 p
2. Justyna Kowalczyk (Lengyelország) 1.1 mp hátrány
3. Petra Majdic (Szlovénia) 1.8 mp h.

Sífutás, férfi klasszikus stílusú sprint:
1. Nyikita Krjukov (Oroszország) 3:36.3
2. Alekszandr Panzsinszkij (Oroszország) azonos idővel
3. Petter Northug (Norvégia) 9.2 mp hátrány