Címvédőnként kezd a Monarchia

2010.02.12. 21:23
A 2006-os turini téli olimpiászon Németországot megelőzve a Monarchia szerezte a legtöbb aranyat és a legtöbb érmet is. Ugyan több legendánk is visszavonult, de ott leszünk újra a spitzen. Tarolni fogunk síugrásban és alpesi síben, és szánkóban sem lesz párja a monarchia férfiemberének. De ismerjük meg sportáganként tágabb hazánk éremesélyes téli atlétáit.

A 2006-os turini téli olimpiászon sporttörténelmi sikert ért el az Osztrák-Magyar Monarchia. A kilenc osztrák, valamint az egy-egy cseh, horvát és dél-tiroli első helyezés 12 aranyérmet hozott tágabb hazánknak, és mivel ehhez 12 második és 8 harmadik hely is társult, megelőztük Németországot (11 arany, 12 ezüst és 6 bronzérem). A szinte hazai pályán versenyző osztrák atlétáknak ez a valaha volt legjobb olimpiászi eredménye, és a monarchia történetének is ez volt az első téli olimpiásza, a melyen az éremtabella első helyére sikerült föllépnünk (miközben például a nordikus éghajlatú Dánország még egyetlen bajnokot sem adott téli olimpiászokon).

Sajnos több címvédőnk is visszavonult a nagy diadal óta, így nem láthatjuk már a négyszeres olimpiai bajnok, kétszeres ezüstérmes Kostelic Janicát, a kétszeres aranyérmes alpesi síző Dorfmesiter Mihaelát vagy a csehországi sífutás nagyasszonyát, az aranyat és ezüstöt is nyerő Neumannova Katarinát, de befejezte pályafutását a Turinban még érmeket szerző, kétszeres olimpiai bajnok Májer (Mayer) Hermann is.

Beni, a duplázó

Raich Benjámin

1978. február 28., Arzl im Pitztal

Kétszeres junior világbajnok

Kétszeres olimpiai bajnok (2006, Torino, szuper-óriásműlesiklás és műlesiklás). Kétszeres olimpiai bronzérmes (2002, Salt Lake City, műlesiklás és kombináció)

Háromszoros világbajnok (2005-ben műlesiklás és kombináció; 2007 csapatverseny). Ötszörös vb-ezüstérem (2001 műlesiklás, 2005 óriás-műlesiklás, csapatverseny, 2007 szuperkombináció, 2009 óriás-műlesiklás). Egyszeres vb-bronzérmes (2005 szuper-óriásműlesiklás).

Nyolc Világ Kupa-sorozat elsőség

35 Világ Kupa-futamgyőzelem

Maradtak viszont még bőven a Monarchia mezében induló sporthéroszok. Ki állítaná meg a Turinban kétszeres győztes (óriásműlesiklás és műlesiklás) Raich Benjámint, aki az egyik legösszetettebb alpesi síelő? Óriás-műlesiklásban a dobogón állhat mellette Hirscher Marcell. Műlesiklásban is dominálhatunk, Benjámin mellett kiváló formában van sporthonfitársunk, Herbst Reinfried, villanhat Pranger Manfréd világbajnokunk, de testvére nyomdokaiba léphet Kostelic Ivica is. Ő kiváló lehet szuperkombinációban is, kiderül, hogy annyira jó-e, hogy megszorítsa Szuper Benit.

Lesiklásban négy éve ezüstöt nyert Walchhofer Mihály, azóta még jobb lett, besöpörte a Világkupát, az első olimpiai edzést nyerte is, de jó lesz Scheiber Márió és dobogóért küzdhet Kröll Klausz is. Szuper óriás-műlesiklásban is Walchhofer Misiben van a bizodalmunk, de nem ám csak dobogóra, hanem aranyra.

Raich Benjámin
Raich Benjámin

Optimista verzió szerint ez 4-5 arany a férfiaktól alpesi síben, legyünk realisták, számoljunk 2-3-mal.

Walchhofer Mihály
Walchhofer Mihály

A nőknél - mint már említettük - sajnos elveszítettünk két hőst, lányainknak hihetetlenül nehéz, de nem lehetetlen lesz megelőzniük az amerikai Lindsey Vonnt, aki legalább akkora esélyes, mint a mi Kostelic Janicánk volt 2002-ben. Janica akkor három aranyat nyert, 2006-ban ehhez tett hozzá még egyet (kombinációban), egy ezüstöt és elcsípett egy negyedik helyet is.

Szintén címvédő Dorfmesiter Mihaela lesiklásban és szuper óriás műlesiklásban (itt lett második Janica és Meissnitzer Alexandra tette teljessé a monarchiás dobogót), de sajnos 37 évesen már ő sem szállít aranyat a Monarchiának. A műlesiklás aranya ugyan nem volt a miénk Turinban, de ott azért egy ezüsttel és bronzzal vigasztalódtunk. Ebbe az éremesőbe (három arany, három ezüst, két bronz) rondítana bele az amerikai, aki lesiklásban majdnem egy éve veretlen, de például szuper óriás-műlesiklásban a mi Goergl Erzsébetünk legyőzte már a közelmúltban. Nem kívántuk neki, de az amerikairól kiderült, hogy sérült, így nem biztos, hogy elindul minden számban. Ez óriási esély a mieinknek.

Ahol a legkönnyebben összejöhet az arany, az a műlesiklás, figyeljenek Zettel Katrinra vagy Schild Marlieszre. Óriás műlesiklásban négy éve nem nyertünk érmet, most Zettel Katrin vagy Maze Tina is megszerezheti az aranyat. Kombinációban a legsebezhetőbb az amerikai, ha egyáltalán elindul, megfoghatja őt a világbajnok Zettel Katrin, jó lehet Kirchgasser Mihaela és Goergl Erzsébet is.

Zettel Katrina
Zettel Katrina

Vagyis összejöhet akár három arany is, de számoljunk 1-2-vel, mert sajnos az ősi rivális németek is nagyon erősek.

Gergő, a tuti arany

Schlierenzauer Gergely

1990. január 7., Innsbruck

Síugrásban kétszeres világbajnok (2007, 2009) és egyszers ezüstérmes (2009)

Sírepülésben kétszeres világbajnok (2008, egyéniben és csapatban)

Junior-világbajnok (2006)

32 Világ Kupa-győzelme van, 13 második és 8 harmadik hely.

5 Világ Kupa GP-győzelem

Kontinentális Kupa győzelem (2006)

Síurgásban tarolni fogunk. A csapatversenyt, akárcsak négy éve, simán visszük. Nagysáncon Schlierenzauer Gergely az  óriásfavorit, még csak 20 éves, de már ötödik a Világkupa-győzelmeket számláló legendák sorában, 32 van neki. Nyerni fog Vancouverben is, a svájci Ammann csak második lesz. Normál sáncon a sógoroktól nyer valaki, az tuti, ha nem, akkor viszont Malysz Ádám. Ez ugrásban háromból három arany, nincs pesszimista forgatókönyv.

Az első két monarchiás arany már szombaton megszülethet férfi lesikásban és normál sáncon síugrásban, bővebben >>>itt.

Schlierenzauer Gergely
Schlierenzauer Gergely

Északi összetettben csapatban címvédőnk vagyunk, egyéniben Gottwald Félix atlétánk lett a legkiválóbb négy éve, ő nyert egy
ezüstöt is. Két arannyal számolhatunk itt is, de eggyel feltétlenül.

A ródli Mozartja

Zöggeler Ármin, szóló szánkó

1974. január 4., Merán

Kétszeres olimpiai bajnok (2002, 2006), egyszeres ezüst (1998) és egyszeres bronzérmes (1994)

Ötszörös világbajnok (1995, 1999, 2001, 2003, 2005), ötször volt vb-második, négyszer bronzérmes

Háromszoros Európa-bajnok, háromszoros Eb-ezüst, ötszörös bronzérmes

Szánkóban minden esély megvan arra, hogy Lingerék (András és Farkas) megvédjék címüket. Egyéniben az orosz Gyemcsenkó erősnek tűnik, de a dobogóra odaérhet Pfister Dániel. És rajthoz áll a szánkózás Schumacher Mihálya, az olasz színekben induló dél-tiroli kétszeres olimpiai bajnok Armin Zöggeler, szorítsunk neki is, az egyik utolsó versenye lesz ez. Minimum egy arany, de lehet, hogy kettő.

Nézzük azokat is, akik nem toronymagas esélyesek, de odaérhetnek legalább a dobogóra.

Sífutásban a csehek tehetnek a közösbe, Bauer Lukácsban van a fő
reményünk, ő 15 kilométeren ezüstöt szerzett négy éve, most az 50
kilométer klasszikus stílusban várjuk legalább a dobogóra, de pontot
szerezhet Rezács Sztaniszláv is, és ott lehet a legjobbak között
váltókban is a férfi csapat. (Négy éve az orosz születésű, de osztrák
színekben induló Botvinov Mihály lett harmadik a klasszikus távon). És
a nőknél kiválóan szerepelt Neumannova Katarina is négy éve, ő sajnos nem védheti meg az aranyát, mert visszavonult.

Zöggeler Ármin
Zöggeler Ármin

Katonai síjárőrben, vagy mostani divatos szóval biatlonban az erdélyi
Tófalvi Éva esélyes lehet egy éremre.

Hokkiban két csapatunk is verseng, a Monarchia A (korábban Bohémia) és a Monarchia B (korábban Felvidék), utóbbiban a nők is jégen lesznek. A kanadaikat otthon nehéz lesz lenyomni, leginkább az oroszoknak
sikerülhet, de a bronz simán összejöhet az A csapatnak. Mindkét B csapatunknál a szép helytállás a cél.

Hódeszkában két érmet szereztünk négy éve (snowboardcrossban a szlovák Zidek Radoszláv ezüstöt, paralell óriás-műlesiklásban az osztrák Granber Szigfrid bronzot nyert), kellemes, de elég sansztalan meglepetés lenne egy arany.

A magyarok hat érme

A monarchia aranyérmeinek, és általában érmeinek legnagyobb részét természetesen az osztrák atléták szállították. A magyar versengők kétszer szereztek ezüst-, négy ízben bronzérmet. Az elsőt 1932-ben páros műkorcsolyában, a Rotter Emília–Szollás László kettős lépett föl a dobogó harmadik fokára (páros műkorcsolyában szereztük az első ezüstöt is, Kékessy Andrea és Király Ede kapta 1948-ban).

Az újabb sísportokban még nem találtunk igazán magunkra. A
síakrobatikát felejtsük el, az amerikai és kínai terep, buckasíben a férfiaknál sem leszünk sehol, a nőknél az Ausztriába házasodott kamcsatkai Marbler Margarita dobogós lesz, meglátják. Síkrosszban a férfiaknak lehet keresnivalójuk, hiszen tavalyról van osztrák világbajnokunk és második helyezettünk, Matt András és Zangerl Tamás, illetve a lassan veterán, kétszeres világbajnok cseh Krausz Tamás is ott lesz az elején, reméljük minél előrébb.

A bob sajnos nem a mi sportágunk, és a curling sem. Műkorcsolyában ne
számítsunk semmi jóra, legfeljebb a negyedik olimpiáján részt vevő
Sebestyén Júlia pontszerzésében bízhatunk. A Monarchia ikonja, Hunyady Emese visszavonulása óta a gyorskorcsolya lukas, 3000 méteren a nőknél Sáblikova Martinának lehet esetleg keresnivalója. Viszont a rövid pályás verzióban a magyarok viszik a zászlót,
négy éve volt egy 4. és egy 5. helyünk, ennél is szebb szereplésre számítunk, mi ezt ajánljuk a közösbe.

Az első saját érmünk története

Az első érem megszerzéséről a Budapesti Hírlap így számolt be 78 év előtt:  "a téli olimpiász egyik legnagyobb érdeklődéssel várt eseménye, a páros műkorcsolyázás (...) nagy eseménye volt a jégsportnak, de különösképpen Magyarországnak, amely a győzelem reménységével állította starthoz versenyzőit. Minthogy mi magyarok voltunk érdekelve a legreményteljesebben, következésképpen bennünket érint a legsúlyosabban a kudarcnak beillő vereség ténye". A cikkből kiderül: egy francia és egy amerikai pár mögött lett „a Rotter Baba, Szollás László páros a harmadik, az Orgonista Olga, Szalay Sándor kettős negyedik lett”. Az újság kitér arra is: „ami hiba felróható, nem a versenyzőket illeti, hanem a közvéleményt, amely ezúttal is győzelmet várt, föltétlen győzelmet (…) Vannak a nagyvilágban a műkorcsolyázásban oly tehetségei még, akik legyőzhetik a magunk sovinizmusa által verhetetlennek minősített magyar tehetségeket”.

Összességében, ha minden reményünk valóra válik, 14-15 aranyat szerezhetnek téli atlétáink, ezzel a múlhatatlan emlékű turini csoda még nagyobb boldogságok okozhatnak a monarchia népeinek.

A csapatvezetés óvatosabb, 9-10 első hellyel már elégedettek lennének. És ehhez jön még számos ezüst és bronzérem. Az amerikaikat odaát nehéz lesz legyőzni, különösen, hogy számos új sportágat erőltettek be a versengésbe és Németország is Németország. De abban egészen biztosak lehetünk, hogy ott leszünk a legnagyobb országokkal egy nívón, és nem maradunk le a dobogóról sem az országok nagy versenyében.

Tempó, Monarchia, tempó, monarchiaiak!

A legfontosabb versenyek

Síugrás:

február 13., szombat 18:45 - normál sánc, egyéni

február 20., szombat 20:30 - nagysánc, egyéni

február 22., hétfő 19:00 - csapat

Alpesi sí:

február 13., szombat 20:45 - férfi lesiklás

február 14., vasárnap 19:00 és 22:00 - női kombináció

február 16., kedd 19:00 és 22:30 - férfi kombináció

február 17., szerda 20:00 - női lesiklás

február 19., péntek 20:30 - férfi szuper óriás-műlesiklás

február 20., szombat 19:00 női szuper óriás-műlesiklás

február 21,, vasárnap 19:00 és 22:45 férfi óriás-műlesiklás

február 24., szerda 19:00 és 22:15 női óriás-műlesiklás

február 26., péntek 19:00 és 22:30 női műlesiklás

február 27., szombat 19:00 és 22:45 férfi műlesiklás

Szánkó:

február 14., vasárnap 2:00 és 4:00, 22:00 férfi egyes 1., 2. és 3. futam

február 15., hétfő 0:00 férfi egyes 4. futam

február 18., csütörtök 2:00, 3:00 szánkó páros 1. és 2. futam

Északi összetett:

február 14., vasárnap 19:00 egyéni ugrás, normál sánc, 22:45 10 km sífutás

február 23., kedd19:00 csapat, ugrás, 22:00 4*5 km váltó

február 25., csütörtök 19:00 egyéni ugrás, nagysánc, 22:00 10 km sífutás