Adam Malysznak olimpiai arany jár

2010.02.13. 10:50 Módosítva: 2010.02.13. 10:50

A vancouveri olimpia egyik első aranyát síugrásban osztják ki káeurópai idő szerint szombat este, normálsáncon, esélyeket latolgatni nagyjából értelmetlen, úgysem az győz, akinek a szezon vagy mondjuk egész pályafutása alapján győznie kellene. Az érdekes, hogy a nemzetközi szövetség honlapján indított szavazásban a lengyel Adam Malysz toronymagasan vezet, annak ellenére, hogy évek óta nem nyert semmit. Persze nem kérdés, az utóbbi évtized egyik legizgalmasabb síugrójának kijárna a diadal, akár ma, akár később, de persze csak egyéniről lehet szó. Csapatban úgyis mindent visznek az osztrákok.

Ötven ugró várhatja az este háromnegyed hetes első sorozatot, harmincan mennek tovább a háromnegyed nyolcas döntőbe. A papírforma borulékonyságának beszédes bizonyítéka: a svájci Simon Ammann 2002-ben úgy nyerte meg Salt Lake Cityben mindkét számot poétikusan ifjú kora ellenére, hogy előtte és utána jó daraabig nem is volt értékelhető eredménye. Tehetségből klasszissá az utóbbi években emelkedett, az idén vezet a Világkupában, a favoritok közt van.

Előre odaadni az aranyat azonban a fentiek szellemében hatalmas butaság lenne, maradjunk annyiban, ott lesz a spicc közelében a Vk-második, a tréningeken és a selejtezőkben is hatalmasakat ugró osztrák Gregor Schlierenzauer, továbbá honfitársai, Thomas Morgenstern, Wolfgang Loitzl és Andreas Kofler. Aztán a direkt az olimpia miatt visszatért Janne Ahonenről ezekben a napokban kevesebb szó esik, de butaság lenne megfeledkezni róla. A meglepetésre Michael Uhrmann hajthat leginkább, a német repült a legmesszebbre a kvalifikációban, Torinóban 4. volt, rutinja van, veszíteni valója nincs.

Adam Malysztól pedig minden kitelik. A bajszos gorál életét és munkásságát három évvel ezelőtt alaposan bemutattuk, akkor, amikor besöpörte negyedik diadalát a Világkupa-sorozatban. Azóta nem villog, lassan be is fejezi,  ideje, betöltötte a harminckettőt, tinédzserek közt emberkedik. Nemcsak Vk-sikerei vannak, vb-győzelmekben is bővelkedik, ám olimpián még nem keveredett a dobogó tetejére. Salt Lake Cityben állt hozzá legközelebb, Ammann mindkétszer megszívatta, egy ezüst, egy bronz lett az erőfeszítések eredménye. Mikor, ha nem most? A Vk-ban 6., futamot a szezonban nem nyert, de legutóbb második volt Klingenthalban, és Whistlerben is jókat ugrik. Hadd repüljön.