Albin
0 °C
10 °C

Olimpiai kvótaszerzősben reménykedik a női tőrcsapat

2011.01.05. 16:08

Az olimpiai szereplés szempontjából a csapat kvótaszerzését tartja ideális megoldásnak Knapek Edina, a női tőrválogatott tagja, a pekingi olimpia ötödik helyezettje, egyéniben kétszeres világbajnoki bronzérmes.

„Az lenne a jó, ha a tőrcsapat ott lehetne a londoni olimpián, mert így három plusz egy vívó jutna szereplési lehetőséghez, míg ha a válogatottnak nem jön össze a kvalifikáció, az is lehet, hogy csak egy magyar női tőröző léphet pástra. - mondta szerdán az MTI érdeklődésére. - Úgy tudom, most már nem kell megsérülni ahhoz, hogy a tartalék is aktív részese lehessen a versenynek, így tényleg négy embert érintene az esetleges kvalifikáció.”

Ehhez - amint azt hozzátette - célszerű lenne már a selejtezős sorozat áprilisi rajtja előtt kedvező helyzetbe kerülni: „Most a tízes helyen állunk, egy éremszerzéssel szerintem az ötös-hatos pozícióba kerülhetnénk, s ha ez összejönne, a kvalifikációs versenyeken kedvezőbb lenne a sorsolásunk” - mondta. A női tőrcsapatok számára április elejéig három Világkupa-versenyt rendeznek. „Ezek közül az egyik Budapesten lesz, ami azért előny nekünk” - vélekedett.

A másik két állomás a németországi Tauberbischofsheim, illetve Torino. A kvalifikációs sorozat április 1-jétől 2012. március 31-ig tart.

„A biztos részvételhez a csapatrangsorban az első öt között kell végezni, mert a legjobb négy és földrészenként a további legjobb lehet ott Londonban. Úgy gondolom, hogy a magyar csapat szinte mindenre képes, de szükség van egy határozott edzőre vagy szövetségi kapitányra, aki a nehéz helyzetekben összefog bennünket" - mondta, hozzátéve: "A párizsi világbajnokságon talán azért maradt el a jobb szereplés, mert tudat alatt mindenki úgy volt vele, hogy lehet még javítani, mostantól viszont erre már egyre kevesebb az esély. Azért nem zuhanunk össze, ha a következő Világkupákon még nem sikerül előrelépnünk, akkor majd a kvalifikációs időszakban kell ezt megtennünk.”

Knapek Edina korántsem mellesleg a Honvéd vívószakosztályát igazgatja. Utóbbi pozíciójából adódóan az edzések mellett is akad bőven teendője, már csak azért is, mert a Csata DSE vívószakosztálya megszűnik, illetve tagjai a Honvédba igazolnak.

„Éppen az igazolásokat intézem, mert a hétvégén már versenyt rendezünk. Annak idején, úgy 16-17 éve a Honvéd nevelőegyesületeként jött létre a Csata DSE, amely aztán más sportágak fiataljainak is edzéslehetőséget biztosított. Most az ottani vívószakosztály szűnik meg, de ez a gyerekeket szinte semmiben sem érinti, ugyanis eddig is a Honvéd termében edzettek.”