Keleti Ágnes 90 éves

2011.01.10. 10:59

Vasárnap ünnepelte 90. születésnapját Keleti Ágnes ötszörös olimpiai bajnok tornász, a Nemzet Sportolója, a Nemzetközi Torna Szövetség (FIG) Hírességek Csarnokának tagja. A Klein Ágnes néven született versenyző a II. világháború előtt a Nemzeti Torna Egylet (NTE), majd később a Postás, a TF Haladás, valamint a Bp. Dózsa színeiben szerepelt. 52-szeres magyar bajnok, ebből egyéniben 46, csapatban 6 elsőséget szerzett.

Az olimpiákat tekintve a legeredményesebb magyar tornász. Az 1952-es helsinki játékokon műszabadgyakorlatban (mostani elnevezéssel talajon), 1956-ban Melbourne-ben pedig műszabadgyakorlatban, gerendán, felemás korláton és a kéziszer csapat tagjaként lett aranyérmes. Ezen kívül az ötkarikás játékokon begyűjtött még három ezüst- és két bronzérmet. Világbajnokságon két arany-, egy ezüst- és egy bronzérmet szerzett. 1957-től Izraelben él, de mivel budapesti lakása is van, ezért gyakorta pihen Magyarországon is. Izraelben edzőként, szövetségi kapitányként és főiskolai tanárként is dolgozott.

„El sem akarom hinni, hogy már kilencven éves vagyok. De az idő sajnos nagyon gyorsan múlik. Hálás lehetek, hogy minden tekintetben igazán jó állapotban vagyok. Úszom, tornászok, naponta hosszú sétákat teszek. Így múlatom az időt, jól érzem magam” - mondta telefonon herzelyai otthonából a Magyar Olimpiai Bizottság honlapjának Keleti Ágnes, akit 2002-ben a FIG beválasztotta a sportági Hírességek Csarnokába (Hall of Fame), míg Magyarországon 2004-től a Nemzet Sportolója.

A legendás versenyző elmondta még, hogy nem szereti, ha ünneplik őt, de jól esett számára, hogy nem felejtik el:

„Nem szeretem, ha ünnepelnek. Annak azonban nagyon örültem, hogy itteni barátnőimmel, egykori tanítványaimmal az egyik kávéházban összejöttünk. Elbeszélgettünk. Ragaszkodást, szeretetet érzünk egymás iránt. Ez a szeretet élteti az embert.”

Az ötszörös olimpiai bajnok elárulta, hogy legközelebb akkor jön Magyarországra, ha jobbra fordul az időjárás.

„Gondolom, odahaza most tél van. Itt viszont, ha csak 17 fokot mutat a hőmérő, már panaszkodunk, hogy nincs elég meleg, nem jó az idő. De legkésőbb áprilisban újra jövök - mondta, s nevetve tette hozzá: - Feltéve, ha addig élek.”