Nem lehet változtatni a téli Universiade-csapat névsorán

2011.01.11. 14:14 Módosítva: 2011.01.11. 14:22

Nem lehet már változtatni a január 27-én kezdődő törökországi téli Universiadén, azaz az egyetemista-főiskolás sportolók csúcsversenyén induló magyar csapat névsorán, az utolsó nevezési határidő ugyanis december 27-e volt.

Hédi Csaba, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) főtitkára kedden az MTI-nek elmondta, sosem avatkoznak bele a sportági szövetségek belügyeibe, s a tény az, hogy a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) csak a rövidpályás gyorskorcsolyázók adatlapjait küldte meg a név szerinti nevezéshez, határidőre.

A sportvezető annak kapcsán nyilatkozott, hogy vasárnap Szilágyi György, a Jobbik sportért felelős országgyűlési képviselője és Nagy Sándor jégtánc-szakágvezető közös sajtótájékoztatóján elhangzott: a műkorcsolyázók, a szinkronkorcsolyázók és a jégtáncosok szakágvezetői közös petíciót nyújtanak be Czene Attila sportért felelős államtitkárnak, amelyben a MOKSZ döntésének kivizsgálását kérik.

„Az Universiadén történő indulás elveiről a MEFS a sportért felelős államtitkársággal egyeztet, a Magyar Olimpiai Bizottságot tájékoztatja, de a versenyzőket a szövetségek döntése alapján nevezzük be az eseményre - szögezte le Hédi. - Minden érintett szövetség megkapta azt a levelet, amelyben leírtuk a részvételhez és az induláshoz szükséges feltételeket és jeleztük a nevezési határidőket. A pénzügyi keret szűkös, ezért a jobb eredményekre esélyes sportolókat veszik mindig előre, de ha egy szövetség további versenyzőket is szeretne benevezni, azt a saját költségvetéséből biztosított anyagi hozzájárulással megteheti.”

A főtitkár elmondta, minderről tájékoztatták a korcsolyaszövetséget is, amely azonban az utolsó, december végi határidőig nem küldött írásos tájékoztatást arról, hogy műkorcsolyában vagy jégtáncban kiket szeretne indítani az Universiadén, és milyen anyagi hozzájárulással.

Hédi hozzátette, sem a MEFS, sem a MOB, sem pedig a sportért felelős államtitkárság nem avatkozik bele abba, hogy a szövetségek kiket szeretnének kiküldeni az Universiadéra, a szervezetek nem javasolnak neveket, legfeljebb egyetértenek a döntéssel.

A vasárnapi sajtótájékoztatón elhangzott, Sallak György, a MOKSZ főtitkára a szakágvezetőkkel nem egyeztetve, titokban határozott úgy, hogy csak a rövidpályás gyorskorcsolyázókat nevezik az eseményre. A főtitkár - Bathó Ferenc elnökhöz hasonlóan - jelenleg külföldön tartózkodik, az MTI nem tudta elérni telefonon. A szövetségnél azt a tájékoztatást adták, hogy a sportvezetők hétfőn lesznek elérhetőek.

Téli Universiade, Erzurum

A január 27-én, a törökországi Erzurumban kezdődő téli Universiadéra csúcsversenyén a magyarok három sportágban lesznek érdekeltek. A legjobb eredmény a rövidpályás gyorskorcsolyázóktól várható, a 2009-ben Európa-bajnok, a vancouveri olimpián pontszerző, Huszár Erika, Heidum Bernadett, Darázs Rózsa, Keszler Andrea és Lajtos Szandra összetételű női váltó minden tagja elutazik Erzurumba. A férfiakat a 2006-os torinói ötkarikás játékokon 1500 méteren ötödik Knoch Viktor, és az 500-on 10. Darázs Péter képviseli majd. Alpesi síben a tavalyi vancouveri olimpián is szerepelt Berecz Anna és Bene Márton, valamint Szepesi Bertold áll rajthoz. Berecz és Szepesi műlesiklásban, óriás-műlesiklásban és szuper-G-ben, míg Bene műlesiklásban és óriás-műlesiklásban indul.

A hódeszkások közül Harmat Rózsa, Viszlay Vanda és Kiss Miklós az alpesi versenyszámokban áll rajthoz, krosszban Németh Zsolt, a szabadstílusú szakágban pedig Liptay Dávid és Balogh Ádám lesz érdekelt. A magyar küldöttséget Hédi Csaba, a MEFS főtitkára vezeti, s a versenyzők edzői mellett négy magyar bíró is elutazik a február 6-ig tartó eseményre.