Koronavírus adatok

2022. jan. 25.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Pál
-9 °C
2 °C

Nem indulhat a londoni olimpián a férfi 400 m címvédője

2011.01.12. 16:19

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szerdán megerősítette, hogy nem vehet részt a 2012-es nyári játékokon LaShawn Merritt. A férfi 400 m-es síkfutás doppingvétség miatt eltiltott amerikai címvédője - Kiss Balázshoz és Szepesi Nikoletthez hasonlóan - a NOB 2008 nyarán hozott doppingszabálya miatt nem indulhat Londonban. A fiatal sprintert tavaly büntette 21 hónapra az Amerikai Választott Bíróságok Szervezete (AAA), miután korábban háromszor is tiltott potencianövelőt találtak a mintájában a doppingellenőrök.

Merrittet - továbbá Kisst, Szepesit és még világszerte 30-40 másik sportolót - a NOB azon szabály akadályozza meg a londoni szereplésben, mely szerint minden olyan sportoló, aki doppingvétség miatt hathónapos, vagy annál hosszabb idejű eltiltást kap, nem vehet részt az eltiltását követő olimpián.

A 24 éves atléta abban bízott, hogy az AAA az októberi ítélethirdetése előtt jelezte, a NOB szabályai ellentétesek a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) kódexével, és mivel a NOB aláírta a kódexet, nem tilthatja el az olimpiai szerepléstől Merrittet. "A szabály érvényben van - nyilatkozta Thomas Bach, a NOB alelnöke szerdán. - A NOB-nak jogában áll meghatározni az olimpiai szereplés feltételeit. Ez nem büntetés, hanem egy a feltételek közül."  • Vennék
  • Hírek