Janics: nászút sífutással, magaslaton

2011.01.14. 09:55
Háromhetes magaslati edzőtábor után egy hét pihenőt kap, majd Törökországba utazik a háromszoros olimpiai bajnok kajakos, Janics Natasa. A szegedi vb-ről aranyakat akar, három számra külön készül.

Mozgalmas idény vár Janics Natasára, a 2010 legjobb sportolónőjére.

Január 3-án ugyanis elutazott Bulgáriába, ahol a belmekeni magaslaton sífutással alapozik a 2011-es idényre. A Démász-Szeged háromszoros olimpiai bajnoka nincs egyedül, hiszen újdonsült férje és edzője, Andrian Dusev mellett a felnőtt kerethez tartozó Csernák lányok is segítik a munkáját.

„Jó kis nászút – viccelődött Janics Natasa. – A minap háromszor egyórás sífutás volt az edzésprogram, természetesen a szokásos erősítéssel kiegészítve. A hely nagyon jó, a kelet-németek építették annak idején ezt az edzőtábort, ahol minden biztosított ahhoz, hogy nyugodtan készülhessek.”

Janicsot év végi esküvője mellett az is feldobott, hogy idehaza a sportújságírók két kategóriában - egyéni és csapat - is a legjobbnak találták őt.

„Keményen dolgozom, és ehhez a lendülethez kellettek ezek a pozitív élmények is – folytatja. – Jó, ha az ember erőt tud meríteni valakiből vagy valamiből, hiszen hosszú lesz ez az idény is. Január 29-én jövök haza Bulgáriából, ám február 4-én már indulok is Törökországba, ahol március végéig edzőtáborozom majd. Egyébként a nyugodt háttér esetében nagyon fontos elmondanom: nagy segítség, hogy mind a szövetségi, mind az egyesületi szponzorok mellém álltak és az olimpiáig megerősítették a szerződéseimet.”

Janics Natasa az idén is egyik kulcsszereplője lehet a sportágnak. Bár a versenyző még nem vázol nagy terveket, az augusztusi szegedi világbajnokság óriási motivációt jelent a számára.

„Ilyenkor az alapozó időszakban nem igazán szeretek a terveimről beszélni, de gondolom, azzal nem okozok meglepetést, ha azt mondom: ezer méteren ezúttal sem láthat a közönség versenyezni. Az idén is ötszáz és kétszáz méterre koncentrálok, különösen a kétszáz egyesre, az ötszáz párosra és a négyesre. A szegedi világbajnokság több okból is nagyon fontos számunkra. Egyrészt az olimpiai kvalifikáció miatt, másrészt pedig őrületes élmény harmincezer ember előtt szerepelni. Nagyon várom, bár amekkora élményt jelent, ugyanakkora felelősséggel is jár. Ezt egyikünknek sem szabad elfelejteni.”

Amikor Janics itthon volt, akkor is érezhető volt az elszántsága, mert két lapátot tört el naponta.