Orrtapasz és űrruha kell az aranyhoz?

2011.01.23. 21:03
Ha az edzés már nem segít, a sportolók a tiltott teljesítményfokozók mellett vagy helyett előszeretettel nyúlnak a technikai újdonságokhoz. Az (ál)tudományos újítások, eszközök mellett divathóbortok is gyorsan elterjednek, némelyik kétségtelenül hozzájárulhat a jobb eredményhez.

Az 1996-os atlantai olimpián a legtöbb sportoló úgy nézett ki, mint akinek bevertek egyet, az orrukon azonban nem kötést, hanem légzéskönnyítő tapaszt viseltek.

Robert Fowler az orrtapaszával
Robert Fowler az orrtapaszával

Az egyszerű, orra ragasztható eszköz két szárnya megemeli az orrcimpákat, a kitágult orrnyíláson elméletileg több oxigén áramolhat be. A csodaeszközt sportágtól függetlenül mindenki használta, majd rövid időn belül már egy atlétikai diákolimpiai verseny is elképzelhetetlen lett nélküle. Aztán amilyen gyorsan felbukkant, olyan hamar el is tűnt, de a horkolás ellen ma is sokan használják. A focista Robbie Fowler és a motorversenyző Valentino Rossi még most is gyakran feltűnik a pályákon az orrtapasszal.

A 2000-es sydney-i olimpián az ausztrál Cathy Freeman teljes testét beborító, elasztikus ruhában futott. Korábban ilyet csak a gyorskorcsolyázók hordtak, de a sprinter szerint az atlétáknál is rengeteget számíthat a légellenállás. Rövid távokon ez századmásodperceket, esetleg egy tizedet jelenthet, Freeman több mint négy tizedet vert a másodikra a 400 méter olimpiai döntőjében. Példáját nem sokan követték, bár egy-két atléta még mindig feltűnik csuklyás ruhában.

Phelps áll modellt a Speedo cáparuhájában
Phelps áll modellt a Speedo cáparuhájában

Az úszásban viszont nem csak egyszerű divathóbort volt a ruhák teljesen újszerű tervezése. A 2008 februárjában piacra dobott cáparuhákkal teljesen átírták az eredménylistákat, szinte naponta dőltek meg a világcsúcsok. A cáparuhát eleinte itthon is kétkedve fogadták, a hirtelen eredményjavulások mögött doppingolást sejtettek, de aztán a magyarok is hozták a csúcsokat a tökéletes vízfekvést és kisebb vízellenállást biztosító dresszekben. A Nemzetközi Úszó Szövetség úgy látta, hogy az úszás egyre inkább technikai sporttá válik, így betiltotta a cáparuhát.

Az amerikai futballban mindennapos, hogy a játékosok fekete csíkokkal (eye-black) díszítik az arcukat, de a 2002-es világbajnokságon a török válogatott kapusa, Rüstü is kiszínezte magát. A csíkok nem törzsi díszek, elsősorban nem a megfélelmlítés miatt kerülnek a szem alá. A fekete a fény bizonyos hullámhosszait elnyeli, így a nap vakító hatása csökkenthető. Egy 2003-as tudományos kísérlet igazolta is, hogy a fekete csíkok valóban hatásosak.

Rüstü vetődik - fekete csíkkal a szeme alatt
Rüstü vetődik - fekete csíkkal a szeme alatt

A cáparuhát a tudomány is igazolta, de a sportolók nem mindig ilyen felvilágosultak. Egyre többen – többek közt David Beckham, Kobe Bryant és Shaquille O'Neal – viselik a Power Balance nevű karkötőt. (Az eszközt más néven Magyarországon is forgalmazzák.) A hologramos karkötő a reklám szerint a szervezet energiaközpontjaira hat, a biorezonanciák összehangolásával nő a sportoló teljesítménye, rugalmasabbak lesznek az izmai, sőt, egyensúlyozni is jobban tud. A karkötő hatását semmilyen tény nem támasztja alá.

Power Balance - a biorezonanciák összehangolásával növeli a teljesítményt. Vagy nem.
Power Balance - a biorezonanciák összehangolásával növeli a teljesítményt. Vagy nem.

Kolonics György hirtelen halálakor derült ki, hogy a kenus nanoantennás tapaszt használt, amitől energianyerést és lassabb izomfáradást remélt. Szakértők szerint a tapasz semmiféle hatóanyagot nem tartalmazott, furcsa lett volna, ha bármilyen pozitív élettani hatása van, legfeljebb lelkiekben segíthette a sportolót.

Lance Armstrong karkötője nem kecsegtet formajavulással, aki megveszi, csupán Armstrong rákellenes alapítványának számláját növeli. Az egykor rákkal küzdő hétszeres Tour-győztes divatot teremtett szilikonkarkötőjével. A sárga Livestrong szíjat először csapattársai, majd szolidaritásból szinte a teljes profi kerékpáros mezőny hordta.