Változott az Afrika-kerülő vitorlásverseny időpontja

2011.01.28. 14:52

Az Afrikai Unió kérésére változott az Afrika-Európa Challenge (AEC) vitorlásverseny időpontja: az eredetileg 2011 júliusára tervezett rajt helyett jövőre indul útjára a mezőny. A szervezők pénteki tájékoztatása szerint az Afrikai Unió össze kívánja kötni a magyar projektet az afrikai kulturális reneszánsz programmal.

„Hatalmas eredménynek és megtiszteltetésnek tartjuk, hogy az Afrikai Unió projektünk menetrendjével összhangban szeretné megvalósítani Afrikai Kulturális Reneszánsz nevű kampányát - mondta a Földet vitorlással már kétszer megkerülő Gál József. - A kampány alapvető célja az unió tagállamai kulturális örökségének bemutatása helyi események, fesztiválok útján, ennek a programnak lesz, konkrét és átvitt értelemben is, zászlóshajója az Afrika-Europe Challenge.”

A kulturális eseménysorozatot és humanitárius programokat is magába foglaló verseny mezőnye a tervek szerint egy éven át tartó út során vitorlázza körbe Afrikát. A projekt – amely szervezési fázisban van – már elnyerte Schmitt Pál köztársasági elnök támogatását, a magyar EU-elnökség bizalmát, az Európai Unió elvi pártfogását, továbbá a vitorlás és sportszakma elismerését.

A tárgyalások eredményeképpen hamarosan az Afrikai Unió stratégiai együttműködési megállapodást köt az AEC-vel, ez a projekt mindhárom programrészét – sport-, kulturális és iskolafejlesztési esemény – felöleli. Az együttműködési megállapodás aláírására várhatóan az EU-AKCS (Európai Unió–afrikai, karibi, csendes-óceáni) országok közös parlamentjének ülésén kerül sor, amelyet májusban rendeznek Budapesten.