Nem küzdöttek meg egymással, ezt ígérték édesanyjuknak

2011.02.12. 19:09
A 73 kilós Ungvári Attila arany-, testvére, Miklós pedig ezüstérmet szerzett az olimpiai kvalifikációs pontokat osztó cselgáncs Hungária Kupán. Nem döntőztek egymással, már előre elhatározták, kié legyen az arany.

A 73 kilós döntőn Attila egyedül ment ki a tatamira, míg Miklós a szőnyeg szélén állva jelezte, hogy sérülés miatt nem vállalja a mérkőzést.

A döntése nem volt váratlan, már a verseny előtt jelezte, hogy ezt teszi, ha előáll ez a helyzet, édesanyjuk nem szeretné őket egymás ellen látni.

Ungvári Miklós eredetileg a 66 kilós súlycsoportban versenyez, de most nem volt kedve fogyasztani, így elindult a felsőbb kategóriában.

Az olimpiai kvalifikációs pontok miatt viszont a saját súlycsoportjában cselgáncsozó Attilának nagyon nagy szüksége volt a győzelemre. Miklós pedig a riválisoktól vett el pontokat.

"Nem egyszerű érzések vannak bennem. Az elődöntő után összedugtuk a fejünket, és megbeszéltük, mit lehetne tenni. A genfi egyezség az lett, hogy Miki sérülésre hivatkozva leadja a mérkőzést nekem" - mondta a döntő után Ungvári Attila.

Edzőjük, Bíró Tamás annyit mondott a kulisszatitkokról, hogy a finálé előtt egyeztettek az EJU főbírójával, és abban állapodtak meg, hogy a sérülés a legelfogadhatóbb indok.

A 73 kg-os súlycsoportban hatvanan indultak, az Ungvári-testvérek magabiztosan verték ellenfeleiket. Miklós először egy osztrákot, majd a nyolc között egy ukránt győzött el egy-egy ipponnal. Az elődöntőben a japán Avano Jaszuhiro sem tudta megállítani, büszkeségének trükkjét, és a rendes meccsidő felénél gratulálhatott.

Attila a nyolc között szinte kitörte brazil ellenlábasának a karját, így ő is rövid csatában lépett tovább az elődöntőbe. Ott a nemrég két Grand Slam-tornát nyert japán Nakaja Rikivel találkozott. A rendes mérkőzésidő nem hozott értékelhető akciót, jöhetett az aranypontig tartó hosszabbítás. Két perc elteltével a japán feldöntötte a magyart, a bíró vazaarit is adott érte, de a zsűri másképp ítélt. Szerintük Nakaja Riki lábra fogott indításkor - ami az utóbbi időben már tilos -, ezért leléptették, és Ungvárinak adták a győzelmet. A japánok hosszan reklamáltak, de az ítéletet nem változtatták meg.

Ungvári Attila győzelme 2005 óta az első hazai férfi siker a Hungária Kupán, amelyen a férfi és női eredményeket együtt véve, a szombati volt a 17. magyar elsőség.

A magyarok egy arany- és egy ezüstéremmel zárták a nyitónapot. A 66 kilóban Gorjanácz Zsolt ötödik helyen végzett. Vasárnap további 16 hazai dzsúdós lép tatamira a Körcsarnokban.

Eredmények:

60 kg:
1. Jamamoto Hirofumi (japán)
2. Hovhannes Davtyan (örmény)
3. Felipe Kitadai (brazil) és Betkil Sukvani (grúz)
...7. Burján László
...Majer Tibor, Petka Roland és Szabó Frigyes helyezetlen

66 kg:
1. Morisita Dzsunpej (japán)
2. Ebinuma Maszasi (japán)
3. Pierre Duprat (francia) és Armen Nazarjan (örmény)
5. Gorjanácz Zsolt
...Juracsek László, Ungvári Zoltán és Vass Tamás helyezetlen

73 kg:
1. UNGVÁRI ATTILA
2. UNGVÁRI MIKLÓS
3. Avano Jaszuhiro (japán) és Nakaja Riki (japán)
...Herédi Ákos és Taraba Sándor helyezetlen