A navigátor vezetett a világbajnok helyett

2011.02.14. 14:02

Helyet cserélt a Svéd Rali utolsó szakaszára a ralivilágbajnok Petter Solberg navigátorával, Chris Pattersonnal, mert gyorshajtáson kapták, így ő nem vezethetett.

A 2003-as bajnok norvég Solberget még pénteken kapták el, 80 helyett 112-vel ment, több mint 30 kilométer/órával átlépte a sebességhatárt, így a helyi törvények szerint bevonták a jogosítványát. Nem azonnal kell viszont leadni ilyen esetben, a vétkes 48 óra türelmi időt kap, így a vasárnapig tartó rali nagy részén elindulhatott a pilóta.

A büntetés vasárnap délután két órakor lépett életbe nem sokkal az utolsó gyorsasági rajtja előtt, így arra kénytelen volt átadni a volánt Pattersonnak.

A 42 éves navigátor először vezetett vb-futamon, rögtön képernyőre is került, mert idén a versenyek utolsó szakaszát élőben közvetítik. Utolsó lett, de csak két másodperccel maradt el az utolsó előttitől, és mivel jelentős előnnyel álltak a hatodik Sebastien Loeb előtt, simán meg is őrizték az ötödik pozíciót.

"60 kilométeres átlagot kellett hoznunk, simán ment. Nem izgultam, vicces volt, micsoda bemutatkozás, vadonatúj Citroen DS3-as, igazi havas gyorsasági, élő tv-adás - nyilatkozta az észak-ír Patterson, aki 2010 eleje óta van Solberg mellett. - Petter emlékezett a nehéz részekre, folyamatosan mondta, mire figyeljek. Itt lassan mentem, de aztán keményen gyorsítottam. Jól szórakoztam, bár a világ minden tájáról üzentek nekem, hogy maradjak inkább a másik ülésben."