43 éves, 6. olimpiájára hajt az úszócsoda

2011.02.19. 11:41
Szombaton visszatér a medencébe az ötszörös olimpiai résztvevő Dara Torres, az amerikai olimpiai úszóválogatott legidősebb tagja 50 méteres gyorsúszásban áll újra rajthoz a Missouri Grand Prix-n. A veterán úszónő célja a kvalifikáció a 2012-es londoni olimpiára.

Dara Torres karrierje igazán kalandos: 12 olimpiai érme van, másfél éves kihagyás után negyedszer tér vissza. 2009 októberében műtette meg térdkalácsát, mostanáig rehabilitációra szorult. A Pekingben három ezüstérmet is szerző úszónő tisztában van vele, talán már soha többé nem fog a csúcsra kerülni, de ha a visszatérés sikeres lesz, mindenképpen szeretne megpróbálkozni az olimpiai válogatóval.

„Nem érzem, hogy bizonyítanom kellene. Nem szeretnék olyan sportoló lenni, aki a csúcson van, majd hirtelen hanyatlani kezd. Ha a hanyatlás hamarabb elkezdődik, mint a válogató, valószínűleg befejezem.“

A hatodik olimpiájára készülő Torres a csapatversenyekben erős: a négyszer százas gyorsváltóval már tizenhét évesen, az 1984-es Los Angeles-i olimpián aranyérmet nyert, a sikert megismételte 1992-ben Barcelonában és 2000-ben Sydneyben. Negyedik és egyben utolsó olimpiai aranyát szintén Ausztráliában szerezte, a négyszer százas vegyesváltóval.

dara torres sexy olympic athlete

Az egyéni aranyak elmaradtak a világversenyeken, annak ellenére, hogy már 14 évesen világcsúcsot állított fel 50 gyorson. 2000-ben gyorsúszással, 100 pillangóval, 50 gyorssal nyert bronzot, Pekingben 50 gyorson volt második.

A 2008-as olimpia és műtéte között egyetlen jelentős versenyen úszott, a 2009-es római világbajnokságon. Ez volt az első világbajnoksága 1986 óta, akkor a négyszer százas gyorsváltóval ezüstig jutott, 2009-ben pedig nyolcadik lett 50 gyorson.

A 24 éves olimpiai karriert, sorozatos sikeres visszatéréseit riválisai nem tudták mivel magyarázni, többen tiltott szerek szedésével vádolták, ezért 2007 szeptemberében önként fordult az Amerikai Doppingellenes Ügynökség elnökéhez, hogy az akkori legfejlettebb módszerekkel tisztázhassa magát.

Ha éppen nem úszik, riporterkedik, dolgozott már többek között a CBS, az ESPN, a Fox és az NBC amerikai tévécsatornáknál is. Kétszer házasodott, egy gyermeke van, a 2006 áprilisában született Tessa Grace Torres-Hoffman.

Pályafutása példaértékű és rendkívüli, hiszen ha beússza magát a 2012-es olimpiára, 45 évesen ő lehet minden idők legidősebb úszó olimpikonja.